Vești proaste pentru șoferii din România! Valoarea amenzilor pe care o riscă cei care nu își curăță mașina de zăpadă înainte de a porni la drum
Publicat pe 21.01.2024 la 18:35 Actualizat pe 21.01.2024 la 18:35
Șoferii din România au parte de vești proaste! Toți cei care nu își curăță corespunzător vehiculele în perioadele cu temperaturi scăzute dacă pleacă la drum și ninsori riscă amenzi semnificative. Iată cât riscă să scoată din buzunar pentru acest lucru!
- Șoferii din România au parte de vești proaste
- Riscați amenzi uriașe dacă nu vă curățați mașina de zăpadă înainte de a porni la drum
Șoferii din țara noastră au parte de noi vești proaste dacă nu respectă regulile de circulație. Ei bine, un aspect necunoscut de mulți conducători auto în timpul iernii este că pot fi opriți de polițiști și sancționați în cazul în care vehiculele lor nu sunt deszăpezite.
Valoarea amenzilor pe care o riscă cei care nu își curăță mașina de zăpadă înainte de a porni la drum
În acest fel, situația devine critică în cazul în care autoturismele sunt acoperite de zăpadă, deoarece bucățile de zăpadă pot să se desprindă de pe plafon sau lunetă și pot constitui astfel un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
Mai exact, potrivit noilor modificări, amenzile pentru șoferii care ignoră acest aspect pot ajunge la suma de 430 de lei.
Cât e punctul de amendă
Concret, valoarea punctului de amendă este în prezent echivalentul a 10% din salariul minim brut pe economie, însă din anul 2017 este limitată la suma de 145 de lei. Însă, cu efect începând din 1 ianuarie 2024, situația se modifică semnificativ.
Așadar, un punct de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
De asemenea, la un salariu minim brut de 3.300 de lei, valoarea unui punct de amendă ajunge la 165 de lei. Prin urmare, amenzile vor înregistra o creștere de 14%.
Codul Rutier 2024, modificat
Mai mult decât atât, persoanele fizice sau juridice pot primi sancțiuni cuprinse între 21 și 100 de puncte de amendă, conform prevederilor Codului Rutier. Totuși, șoferii din România trebuie să știe că amenzile maximale pot atinge între 3.465 și 16.500 lei, adică între 700 și 3.300 de euro.
Astfel, de la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit modificări, impunând sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă limitele de viteză.
Totodată, respectarea strictă a acestor limite este esențială, iar gradul sancțiunilor variază în funcție de cât de mult depășește șoferul limita de viteză:
CITEȘTE ȘI: Este bine sau nu să dezgheţi maşina lăsând motorul pornit? Regula pe care trebuie să o știe toți șoferii