Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu au scăpat definitiv de dosarul penal / Detalii exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 01.02.2022 la 23:33
Actualizat pe 01.02.2022 la 23:33
Acuzați de BEC, în campania electorală pentru prezidențiale, de fapte grave, pentru care au dat declarații pe la Parchetul General, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu au fost declarați, recent, nevinovați.
- Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu au scăpat de dosarul în care erau acuzați că ar fi falsificat semnături
- Cei doi au fost turnați la Parchetul General de Biroul Electoral Central
- Și procurorii, și judecătorii, au stabilit că cei doi sunt nevinovați
Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu pot continua liniștiți campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2019, fiindcă, în urmă cu doar câteva zile, au fost declarați nevinovați în dosarul în care Biroul Electoral Central i-a acuzat de falsificarea unor semnături. „În temeiul art. 318 alin. 15 C.p.p. admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin ordonanţa nr. 211/P/2020 din data de 03.01.2022. În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 26.01.2022”, au decis judecătorii.
În 2019, Biroul Electoral Central a sesizat organele de cercetare penală în privința semnăturilor depuse de opt candidați pentru alegerile prezidențiale. Conform hotnews.ro, sesizarea i-a vizat pe candidații Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia și Bobby George Marius Păunescu.
„S-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”, afirma BEC, într-un comunicat de presă.
Anterior, Biroul Electoral Central a decis respingerea candidaturii lui Cataramă, peste 94.000 de semnături fiind anulate, „deoarece prezentau elemente de similitudine evidente”, dar omul de afaceri a putut să candideze, pentru că a câștigat la Curtea Constituțională contestația depusă contra BEC. „Cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răsturnarea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”, a decis CCR.
La momentul respectiv, Viorel Cataramă a susținut că va face și el plângere penală împotriva BEC și îl va da în judecată pe șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, pentru abuz în serviciu. El a afirmat că Biroul Electoral și Autoritatea Electorală Permanentă „aleg să ignore faptul că legea este una pentru toți și selectează în mod arbitrar candidați pe care să-i supună oprobiului public”. Un anunț similar a fost făcut și de Alexandru Cumpănașu, care a acuzat BEC de „ticăloșie”.