Vitamina C. Totul despre proprietățile și beneficiile acidului ascorbic
Publicat pe 18.03.2020 la 23:35 Actualizat pe 18.03.2020 la 23:41
Cunoscut în popor ca fiind cea mai populară vitamină benefică pentru orice ține de sănătate, Vitamina C este mai mult decât ceea ce pare.
Vitamina C, alias acid asorbic, este unul dntre cei mai siguri și eficienți nutrienți. Compoziția acestei vitamine a fost cercetată de foarte mulți oameni de știință, unii dintre ei primind chiar și Premiul Nober pentru descoperirea ei.
Proprietățile vitaminei C
Printre proprietățile Vitaminei C se numără protejarea organismului împotriva bolilor ce slăbesc imunitatea, bolilor cardiovasculare, problemelor femeilor care așteaptă un copil, bolilor de ochi, dar și împotriva îmbătrânirii precoce a pielii.
Beneficiile vitamiei C pentru organism
Deoarece oamenii nu pot sintetiza Vitamina C în organism, ei trebuie să își procure singuri doza recomandată din alimente, cât și din suplimente.
Vitamina C ajută la regenerarea pielii, prin ajutorul oferit producerii de colagen, el fiind esențial pentru creșterea celulelor noi, întreținerea articulațiilor, vaselor de sânge, tendoanelor, ligamentelor și cartilagelor.
Mai mult, acidul asorbic este un antioxidant puternic, adică ajută la împiedicarea acțiunii radicalilor liberi, ei fiind compuși chimici formați în urma proceselor de oxidare, dar și în urma contactului cu agenți poluanți.
Radicalii liberi sunt periculoși dacă sunt acumulați în timp, deoarece ei contribuie la îmbătrânirea organismului, a pielii, dar și la apariția unor boli de inimă, artrită sau cancer.
Mai multe beneficii sunt aduse la nivelul imunității, a reducerii hipertensiunii, reducerea riscului cataractei, previne apariția diabetului și a astmului, cicatrizează rănile, ajută chiar și la creșterea părului, dar și la împiedicarea pierderii părului.
Doza zilnică recomandată de vitamina C
Dozele de Vitamina C sunt recomandate în funcție de mai multe criterii. Bărbații, de exemplu, ar trebui să își asigure o doză de 90 mg de acid asorbit pe zi. Pentru femei însă, doza rezomandată este mai mică, adică 75 de mg pe zi, femeile însărcinate-85 de mg pe zi, femeile care alăptează-120 de mg pe zi.
Și pentru fumători se recomandă alte doze, adică, indiferent de sex, doza ar trebui mărită cu încă 35 de mg, însă nu este indicat să se depășească 2.000 de mg de Vitamina C pe zi.
Copiii au nevoie de Vitamina C pentru a crește și pentru a se dezvolta corect. În funcție de vârstă, copii au nevoie de următoarele doze: pentru bebelușii de 0-12 luni este suficientă Vitamina C pe care o iau din laptele matern, pentru cei de 1-3 ani-15 mg, 4-8 ani-25 mg, 9-13 ani 45 mg, 14-18 ani-75 de mg.
Surse naturale de vitamina C. Ce alimente conțin cea mai mare cantitate
Cele mai importante, bogate și la îndemână surse de Vitamina C sunt toate fructele și legumele vrezi. Și portocalele, ardeiul roșu și cel iute, căpșunele, roșiile, pepenii, ananasul și multe altele conțin o doză mare de acid asorbic, benefic la imunizarea organismului.
Vitamina C ca remediu natural
În contextual actual, s-a demonstrat de către specialiști că acidul asorbic nu este benefic pentru a proteja organismul împotriva noului coronavirus apărut din China. Totuși, există multe alte afecțiuni care pot fi combătute cu ajutorul acestui remediu natural, potrivit organicfacts.com.
Vitamina C are efect reparator asupra țesuturilor, prin producerea de colagen. Ea ajută și la cicatrizarea și vindecarea rănilor suferite în urma arsurilor, intervențiilor chirurgicale, tăieturilor sau expunerii îndelungate la raze ultraviolete.
Acidul asorbic s-a dovedit a fi un ajutor inconfundabil în lupta cu temutul cancer. Cercetătorii din domeniu au arătat că un consum echilibrat de acid asorbic scade riscul apariției cancerului de plămâni, corzi vocale, gură și gât, colon, stomac și esofag.
De asemenea, Vitamina C este bună și în tratamentul persoanelor care au suferit de cancer în trecut.
Suplimentele de acid asorbic sunt benefice și pentru cei care suferă de diabet, fiindu-le de ajutor în procesarea mai ușoară a insulinei și a glucozei din organism.
Acidul asorbic previne și bolile cardiovasculare, prin dilatarea vaselor de sânge. Astfel, se reduce riscul formării de cheaguri de sânge și creșterea colesterolului.
Presiunea sângelui este de asemenea ajutată de consumul responsabil al acidului asorbic, prin menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Vitamina C scade tensiunea dar previne și nașterile premature.
Simptomele astmului pot fi simțitor ameliorate de acidul asorbic. Studiile clinice au demonstrat că un consum regulat de Vitamina C poate reduce crizele de astm, dar îmbunătățește și sistemului respirator.
Excesul de vitamina C
Consumul a peste 2.000 de mg de acid asorbic poate crește aciditatea din urină și poate provoca stări de greață, diaree, dar și tulburări hepatice sau endocrine.
Acid ascorbic în urină
Vitamina C din urină arată că toate sistemele organismului funcționează în stare optimă. Totuși, dacă acidul asorbic este ori în plus, ori în minus, acest lucru arată o distribuire neconformă a substanței în organism.
Acid ascorbic preț
Vitamina C se poate procura din fruncte și legume, însă și suplimentele alimentare sunt de ajutor. Prețurile acestor suplimente sunt pentru toate buzunarele, pornind de la 10 lei, și ajungând până la 64 de lei.