Vor exista sau nu sancțiuni pentru părinții care nu vor completa formularele de vaccinare a elevilor. Iată la ce întrebări trebuie să răspundă
Publicat pe 26.08.2021 la 08:43 Actualizat pe 26.08.2021 la 08:43
Mai este foarte puțin timp până pe data de 13 septembrie, atunci când școlile din România se vor deschide, astfel că, după ultimul anunț al ministrului Educației, referitor la vaccinarea în rândul elevilor peste 12 ani, există multe întrebări legate de formularele de imunizare. Așadar, Sorin Cîmpeanu a vorbit acum despre sancțiunile pe care părinții ar putea sau nu să le primească în caz că refuză completarea documentelor, dar și despre ce întrebări se vor găsi pe formularele ce vor ajunge la direcțiile de sănătate publică.
- Părinții decid dacă elevii peste 12 ani se vor vaccina sau nu în școli.
- Ministrul Educației vrea școli sigure în România.
Chiar din prima zi a deschiderii școlilor, părinții elevilor ce au peste 12 ani vor primi câte un formular de vaccinare. Astfel, aceștia trebuie să își dea sau nu acordul cu privire la imunizara copilului lor. Măsura are ca scop, spune ministrul Educației, menținerea situației din unitățile de învățământ sub control în fața virusului din China, dar și depistarea numărului celor care-și doresc să se imunizeze.
Părinții nu vor fi sancționați dacă nu vor răspunde celor două întrebări de pe formularele de vaccinare a elevilor
Așadar, pe formularele ce vor fi distribuite în fiecare școală din România, din 13 septembrie, de către o persoană calificată, care să poată să răspundă curiozităților venite din partea părinților elevilor, dar și care să țină legătura cu DSP, se vor găsi nu mai mult de două întrebări: "copilul este vaccinat sau nu?" și "în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?"
În acest context, dacă părinții elevilor cu vârsta peste 12 ani vor refuza în masă să răspundă celor două întrebări sau vor da răspunsuri negative, ministrul Educației spune că nu vor suferi sancțiuni în urma deciziei lor.
Însă, oficialul spune că el ar da un răspuns în acest caz, oricare ar fi el, aceste formulare îi vor ajuta pe cei de la putere, dar și pe specialiști, să observe cât de mare sau nu este dorința de imunizare în masă a copiilor.
Doar așa, prin completarea formularelor, se va putea afla, spune politicianul, care este dorința celor care-și trimit copiii la școală. Căci, dacă răspunsurile vor fi afirmative, situația din unitățile de învățământ va fi una mult mai sigură în fața virusului chinez, iar organizarea echipelor mobile de vaccinare în școli se va face pe repede înainte.
Ulterior, formularele de vaccinare vor fi strânse de către inspectoratele școlare care le vor da mai departe direcțiilor de sănătate publică.