Zile libere plătite la care au dreptul românii care se căsătoresc în 2024. Codul Muncii
Publicat pe 23.01.2024 la 08:37 Actualizat pe 23.01.2024 la 08:37
Vești bune! Zile libere plătite la care au dreptul românii care se căsătoresc anul acesta. Ce se precizează în Codul Muncii 2024. Angajații au motive de bucurie. Lista completă cu perioadele în care oamenii nu vor fi nevoiți să meargă la locul de muncă.
- Zile libere plătite pentru românii care se căsătoresc în 2024
- Ce se precizează în Codul Muncii
În anul 2024, angajații din România au motive de bucurie, nu doar pentru sărbătorile legale obișnuite, ci și pentru evenimente speciale în familie. Potrivit Codului Muncii, se acordă zile libere plătite pentru diverse situații, iar în cazul căsătoriei, beneficiile sunt considerabile.
Zile libere plătite pentru românii care se căsătoresc în 2024
Anul acesta, românii se pot aștepta la un total de 20 de zile libere nelucrătoare, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Pe lângă sărbători precum 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 Mai (Ziua Muncii) sau intervalul 3-6 mai (Paștele ortodox 2024), Guvernul a decis să ofere și câteva zile "punte" pentru bugetari, cum ar fi 2 mai (joi), 16 august (vineri) și 27 decembrie (vineri), acestea urmând a fi recuperate prin prelungirea programului de lucru, potrivit Antena 3 CNN.
Codul Muncii menționează că, pe lângă sărbătorile legale și concediul de odihnă, angajații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie. Articolul 152 al Codului Muncii precizează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere platite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
Aceste zile libere plătite pentru evenimente speciale, inclusiv căsătorii și decese în familie, sunt stabilite prin lege, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern al fiecărei unități.
Situațiile în care românii pot beneficia de zilele libere
Potrivit Contractului colectiv de muncă, salariații beneficiază de zile libere plătite în următoarele situații:
Căsătoria salariatului - 5 zile;
Căsătoria unui copil al salariatului - 2 zile;
Decesul soțului, copilului, părinților, socrilor - 3 zile;
Decesul bunicilor, fraților, surorilor - 1 zi;
Donatori de sânge - conform legii;
La schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate - 5 zile.
De asemenea, salariații au dreptul la 30 de zile de concediu fără plată, o singură dată, pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior, seral și fără frecvență. Prin contractele colective de muncă, se pot stabili și alte situații în care angajații beneficiază de zile libere plătite, precum și numărul acestora. Astfel, angajații pot planifica cu atenție aceste perioade speciale din viața lor, știind că beneficiază de sprijin din partea legislației muncii.
Citește și: Când va fi următoarea minivacanță pentru români. Angajații vor avea parte de punte