Veşti proaste pentru români. E vorba de minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie

Veşti proaste pentru români. E vorba de minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie © Fotografie simbol: arhivă

Vești proaste pentru românii care abia așteptau minivacanța de Sfântul Andrei (30 noiembrie) și 1 Decembrie. Anul acesta, se vor bucura de cele două zile libere doar oamenii care lucrează în weekend.

Chiar dacă ziua de Sfântul Andrei și cea de 1 Decembrie sunt zile libere legale, anul acesta ambele vor fi în weekend, sâmbătă, respectiv duminică. Este motiv de bucurie doar pentru cei care lucrează și în weekend, căci ei da, vor primi zile libere.

Potrivit legii, angajatorii care nu acordă aceste două zile libere, chiar și în weekend, riscă amenzi între 5000 și 10 000 de lei. 

Pentru cei care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, angajatorii trebuie să le asigure angajaților compensarea cu timp liber sau spor la salariu. Suma nu trebuie să fie mai mică de 100% din salariul de bază pentru munca prestată în timpul programului. De asemenea, angajatorii care nu vor acorda aceste compensații vor primi amenzi.

Vă reamintim că până la finalul anului 2019, românii vor mai avea parte de două zile libere: 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun. 

Cât despre anul 2020, românii se vor bucura de 15 zile libere legale, începând cu o minivacanță chiar din prima lună: pe 1 şi 2 ianuarie românii sunt liberi. Urmează să se decidă și dacă ziua de 3 ianuarie va fi liberă, dat fiind faptul că face legătura cu weekendul. Guvernul va trebui să le stabilească clar în prima jumătate a lunii ianuarie, iar în plus, trebuie stabilite ș libere suplimentare primit de către bugetari. 


facebook whatsapp twitter pinterest