Zilele libere pe care le vor avea angajații în minivacanța de 1 Mai și Paște. Ce drepturi au persoanele care sunt chemate să muncească în această perioadă
Publicat pe 20.04.2024 la 16:19 Actualizat pe 20.04.2024 la 16:19
Minivacanța de 1 Mai și Paște se apropie cu pași repezi, iar românii se vor putea bucura de câteva zile libere de relaxare și liniște. Iată ce zile libere vor avea angajații din România, dar și ce drepturi au persoanele care sunt chemate să muncească în această perioadă!
- Angajații vor avea zile libere în minivacanța de 1 Mai și Paște
- Drepturile pe care le au persoanele care sunt chemate să muncească
Angajații din România se pregătesc de o minivacanță de patru sau șase zile, cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Mai și a Paștelui. Iată care sunt datele libere și ce drepturi au cei care sunt chemați să muncească în această perioadă, potrivit legislației din țara noastră!
Ce zile libere vor avea angajații în minivacanța de 1 Mai și Paște
În prima jumătate a lunii mai, românii, atât cei care lucrează în sectorul public, cât și cei din sectorul privat, vor avea parte de o scurtă pauză de la muncă, datorită zilelor libere legale. Ziua de 1 Mai, cunoscută drept Ziua Muncii, cade într-o zi de miercuri, fiind zi liberă, conform legislației în vigoare.
Bugetarii au parte și de ziua de 2 Mai ca zi liberă, făcând astfel punte între 1 Mai și 3 Mai. De asemenea, 3 Mai este zi liberă cu ocazia faptul că se sărbătorește Vinerea Mare, iar 5 Mai este liberă, pentru că este Paștele Ortodox, căzând într-o duminică. Și ziua de 6 Mai, a doua zi de Paște, va fi liberă pentru angajați.
În ceea ce privește angajatorii care nu pun la dispoziție angajaților zilele libere prevăzute de lege, aceștia pot fi sancționați conform legislației muncii. Legea prevede că angajatorii care încalcă drepturile angajaților, inclusiv cele legate de zilele libere, pot fi sancționați cu amenzi substanțiale.
În minivacanța de 1 Mai și Paște, angajații din România vor beneficia de câteva zile libere pentru a se odihni și a se bucura de sărbători, iar cei care sunt chemați să lucreze în această perioadă au dreptul la compensații corespunzătoare, conform legii.
Ce zile libere sunt în anul 2024
Următoarele zile sunt libere în anul 2024:
-1 mai (duminică) - Ziua Muncii;
-1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului;
-23 iunie (duminică) - Rusalii;
-24 iunie (luni) - a doua zi de Rusalii;
-15 august (joi) - Sfânta Maria;
-30 noiembrie (sâmbătă) - Sfântul Andrei;
-1 decembrie (duminică) - Ziua Naţională a României;
-25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi) - prima şi a doua zi de Crăciun.
Mai mult decât atât, în acest an, angajații din sectorul public vor beneficia de zile libere suplimentare în 2 Mai, 16 August și 27 Decembrie 2024, cu scopul de a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Angajatorii care îi pun la muncă pe salariații lor în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde compensații corespunzătoare.
Citește și: Vacanța de Paște 2024. Câte zile libere vor avea elevii și profesorii primăvara