Ziua şi cutremurul în România! Un nou seism s-a produs, marţi la prânz, într-o zonă nefirească
Publicat pe 15.05.2018 la 13:18 Actualizat pe 15.05.2018 la 13:46
Ziua şi cutemurul. Asta pare să fie noua deviză în România. Un nou seism a avut loc astăzi, marţi, într-o zonă nefirească din România. Un cutremur cu magnitudinea 2 a avut loc în judeţul Argeş, la o adâncime de 12 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Ziua şi cutremurul. Un nou seism a avut loc astăzi, marţi, într-o zonă nefirească din România. Un cutremur cu magnitudinea 2 a avut loc în judeţul Argeş, la ora 12.00, la o adâncime de 12 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Acesta este cel de-al 13-lea cutremur care are loc în ultimele 15 zile în România, majoritatea având loc în judeţele Vrancea şi Buzău. Cel mai mare cutremur care a avut loc în România a avut loc pe 25 aprilie, în judeţul Buzău şi a avut magnitudinea 4,6, acesta resimţindu-se în mai multe zone din ţară.
Ce spun specialiştii
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a vorbit de curând despre ce înseamnă aceste cutremure pentru România, mai cu seamă cel de 4,6, făcând referire la faptul dacă trebuie să ne aşteptăm la marele cutremur de care se vorbeşte.
"E un cutremur absolut normal, unul obişnuit. Posibilitatea de pagube materiale este absolut zero. E foarte adânc, nu se pune problema. Chiar nu putem spune că ar putea fi unul mai mare după aceea. Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a spus de curând Gheorghe Mărmureanu despre un posibil seism puternic.
Probleme pentru Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Institutul care oferă de fiecare dată informaţii cu privire la seismele care se produc în România se confruntă cu probleme grave de ordin tehnic. Aparatele care înregistrează cutremurele încep să cedeze unul după altul. Cauza este una incredibilă. Birocraţia din ţară, mai exact cea din Ministerul Culturii, care trebuie să deconteze cheltuielile. În plus, situaţia este gravă şi pentru angajaţi, pentru care nu există bani de salarii.
"Cutremurele tind să devină din ce în ce mai adânci, în zona Vrancea, ceea ce înseamnă că produc pagube mai mari când ajung la suprafaţă", a spus Domenico Giardini, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Seismologie
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai importante ştiri, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
O.P.