Strănuți frecvent, ai mâncărimi la nivelul nasului și al ochiilor? August, luna problemelor cauzate de cea mai alergenică plantă din România!
Publicat pe 17.08.2017 la 10:29 Actualizat pe 17.08.2017 la 10:52
În luna August planta cu cel mai mare nivel alergenic din România se activează! Este vorba despre Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia)
În luna August, planta cu cel mai mare nivel alergenic din România se activează! Este vorba despre Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia). Conform WikiPedia, înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii - începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic!
Studiile spun că o singură plantă de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
Mai multe țări din Europa au implementat deja legi de interzicere a plantei de Ambrozie. Anul acesta, inclusiv în România, a fost inițiat un proiect de lege pentru eradicarea Ambroziei.
Site-ul PollenInfo ne arată că România este într-o perioada de risc ridicat alergenic, care poate ține până la finalul lui Septembrie.
Acestea sunt simptomele rinitei alergice cauzate de Ambrozie:
- Strănut frecvent
- Mâncărime nas/ochi
- Prurit nazal, ocular și faringian
- Obstrucție nazală
- Rinoree apoasă – se manifestă printr-o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între 2-3 săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit.
- Înroșire a ochilor
- Tuse seacă
- Respirație șuierătoare
- Erupții – pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane
Conform sfatnaturist.ro Cele mai cunoscute remedii:
- antihistaminice
- decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi)
- inhibitori ai degranulării mastocitare
- soluții oculare
Un tratament cu aerosoli salini poate ajuta atât pe perioada alergiei sezoniere, cât și pentru prevenirea ei în restul anului.
Pentru tratamentul astmului bronșic ai nevoie de sprayuri cu corticoid sau sprayuri cu corticoid și bronhodilatator. În funcție de severitatea bolii, acestea pot fi asociate sau nu de medicația antileucotriena (montelukast de sodium) și antihistaminic la nevoie. Bronhodilatatoarele cu durată scurtă de acțiune se administrează doar în criza de astm bronsic.