Strigător la ceruri! Colegiul Medicilor îi scot vinovaţi pe pacienţii ucişi de doctori!
Publicat pe 04.05.2014 la 23:51 Actualizat pe 05.05.2014 la 00:30
"Mortul este vinovat" este expresia care poate fi folosită cu succes ca motto de Colegiul Medicilor din România, care fie îi scot basma curată pe doctorii acuzaţi de malpraxis, fie aplică sancţiuni minore.
"Mortul este vinovat" este expresia care poate fi folosită cu succes ca motto de Colegiul Medicilor din România, care fie îi scot basma curată pe doctorii acuzaţi de malpraxis, fie aplică sancţiuni minore.
Sute de cazuri suspecte au ajuns în ultimii ani pe masa Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, iar aproape toate s-au încheiat cu sancţiuni minore sau cu achitarea cadrelor medicale acuzate că au ucis sau mutilat pacienţi. Conform legii, dacă sunt găsiţi vinovaţi, doctorii pot primi mustrare, avertisment, vot de blam, amendă de la 100 lei la 1.500 de lei, interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an sau li se poate retrage calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România (CMR).
Paralizat de chirurg
Într-un raport al CMR este prezentat cazul unui medic ortoped, cu vastă experienţă în domeniul chirurgiei şoldului, care a lăsat un pacient paralizat parţial după o operaţie. "Postoperator, se constată paralizie în teritoriul nervului peronier comun, pentru care pacientul necesită numeroase tratamente în clinici de neurologie şi de recuperare, soldate cu o ameliorare a simptomatologiei, dar fără remisiunea totală a paraliziei. Analizând acest caz, Comisia Superioară de Disciplină a constatat că indicaţia operatorie a fost corectă, intervenţia chirurgicală s-a desfăsurat normal, iar tratamentul pentru complicaţia apărută a fost adecvat. Incidenţa complicaţiilor de tipul celei apărute este de până la 3,7% şi nu este imputabilă medicului", menţionează "judecătorii" de la CMR.
Copil ucis cu Fortral
Tot nevinovaţi au fost declaraţi şi nişte medici care au fost acuzaţi că au omorât un copil, injectându-i Fortral. "Pacient în varstă de 3 ani, fără antecedente patologice semnificative, a fost internat pentru o intervenŃie chirurgicală de urano-stafilorafie (refacere a cerului gurii - n.r.). (...) La ora 18:45, starea copilului se agravează brusc, instalându-se în mod brutal oprirea cardio-respiratorie ireversibilă la manevrele de reanimare. Decesul a fost precedat de administrarea de Ceftriaxonă, Netromicină şi Perfalgan. Raportul medico-legal de necropsie concluzionează că moartea minorului s-a produs prin stop cardiorespirator instalat brusc, la circa 5 ore postoperator, consecinţa unei intoxicaţii acute cu Pentazocină (Fortral), depistată in concentraţie serică letală de 0,5 ug/ml, pe fondul statusului postoperator", explică CMR condiţiile în care s-a produs o tragedie. Părinţii copilului au depus plângere la Colegiul Medicilor împotriva medicilor implicaţi în îngrijirea copilului (medic operator, specialistul ATI şi medicul neonatolog, solicitat în cursul manevrelor de resuscitare. "Comisia Superioară de Disciplină, în urma analizării dosarului, a apreciat următoarele: ţinând cont de evoluţia consemnată, cauza cea mai probabilă a decesului este o administrare accidentală (lipsind consemnările privind indicaţia acestui medicament) a unei doze mari de Pentazocin. Având în vedere prezenţa Pentazocinului în urină, se poate presupune că momentul administrării medicamentului a avut loc după trezirea din anestezie a copilului, dar cu suficient timp înainte de deces astfel încât a existat timp pentru ca substanţa medicamentoasă să se elimine renal. Din documentele analizate reiese o conduită medicală, diagnostică şi terapeutică corectă, fără erori sau abateri de la buna practică medicală a medicilor intimaţi. Nu reiese din înscrisuri (foaia de observaţie şi declaraţii) să fi existat o indicaţie de administrare de Fortral, astfel încât cauza directă a morţii nu poate fi imputată vreunuia din membrii colectivului de medici. Administrarea Fortralului, contraindicat la copilul mic, depistat postmortem în doză letală, sugerează neglijenţa personalului medical mediu (asistente) care avea sarcina efectuării tratamentelor prescrise de medici. De menţionat că una din asistente era nou angajată", concluzionează CMR în acest caz şocant.
Citeşte şi: