Superstiţii de Dragobete! Ce nu trebuie să faci în această zi pentru a-ţi merge bine tot anul în dragoste
Publicat pe 21.02.2016 la 15:15 Actualizat pe 21.02.2016 la 15:49
Ziua de 24 februarie este una cu totul şi cu totul deosebită pentru tineri, căci este celebrat Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români şi, mai mult de atât, aceasta are numeroase semnificaţii.
Ziua de 24 februarie este una cu totul şi cu totul deosebită pentru tineri, căci este celebrat Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români şi, mai mult de atât, aceasta are numeroase semnificaţii.
Numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor, Dragobetele nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone, fapt pentru care vă invităm să descoperiţi ce superstiţii există în această zi.
Fetele trebuie să iasă la întâlniri
Conform ziarulunirea.ro, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an… Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.
Fetele necăsătorite trebuie să strângă zăpada
Fetele trebuie să adune zapadă
O altă tradiţie spune că fetele tinere care nu şi-au găsit alesul trebuie să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.
Trebuie să te săruţi
Dacă vrei ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, trebuie să-ţi săruţi partenerul. De asemenea, dacă eşti singură, e musai să nu plângi, căci se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
Fetele tinere îşi pun busuioc sub pernă
În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată. Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii.
În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.
Citeşte şi: