Tatăl lui Nick Radoi, în închisoare! Spynews are detalii incredibile
Publicat pe 31.07.2016 la 23:59 Actualizat pe 01.08.2016 la 15:04
Cunoscut personaj monden, milionarul Nick Rădoi a trăit o viaţă desprinsă parcă din filmele americane.
Cunoscut personaj monden, milionarul Nick Rădoi a trăit o viaţă desprinsă parcă din filmele americane.
Rădoi a devenit multimilionar în Statele Unite după ce împreună cu părinţii şi fraţii săi a fost expulzat din România, în 1979. Vinovat, din punctul de vedere al autorităţilor, era tatăl lui Nick Rădoi, Nicolae(foto jos), ce devenise o ţintă a Securităţii şi a fost închis la Timişoara pentru protestele sale împotriva regimului comunist.
Alături de alţi creştini baptişti, Nicolae Rădoi a făcut parte din Comitetului Creştin Român pentru Apărarea Libertăţii Religioase şi de Conştiinţă(ALRC).
"Cea mai radicală acţiune contestatară pornită din lumea evanghelicilor români a fost fără îndoială cea iniţiată de un grup de nouă baptişti – Pavel Nicolescu, Nicolae Traian Bogdan, Emerich Iuhasz, Ioan Brisc, Petru Cocârţeu, Ioan Moldovan, Nicolae Rădoi, Ludovic Osvath şi Dimitrie Ianculovici, care în aprilie 1978 au pus bazele Comitetului Creştin Român pentru Apărarea Libertăţii Religioase şi de Conştiinţă (ALRC). Comitetul a solicitat imediat aderarea la organizaţia elveţiană Christian Solidarity International (cu sediul la Zürich). Membrii săi au trimis autorităţilor superioare de stat şi conducerii Uniunii Baptiste o Declaraţie şi un apel intitulat Încetaţi prigoana", se arată în raportul comisiei Tismăneanu care a analizat în 2006 regimul comunist din România.
Imediat, autorităţile au declanşat represiunea grupului. Nicolae Rădoi a fost arestat alături de alţii şi a ajuns în închisoare, în vara anului 1978, în timp ce fiul său cel mare, Nick, a fost bătut crunt de miliţie. "Autorităţile au reuşit în cele din urmă să reducă ALRC la tăcere în România, apelându-se la expulzarea din ţară a liderilor (în 1979) şi a multor membri ai organizaţiei, ceea ce se întâmplase, de exemplu, şi cu scriitorul disident Paul Goma în 1977. Activitatea organizaţiei a continuat în Statele Unite ale Americii, membrii săi atrăgând atenţia lumii libere asupra persecuţiilor religioase din teritoriul controlat de comuniştii români. Însă exemplul a fost contagios chiar în ţară, alţi protestatari fiind încurajaţi în lupta lor pentru drepturile religioase, de fapt, prin extensie, pentru drepturile omului", se arată în raportul citat.
Foto:youtube.com