Te vindeci de COVID-19 dar rămâi cu alte probleme de sănătate. Cum se manifestă sindromul post-COVID
Publicat pe 24.10.2020 la 00:22 Actualizat pe 24.10.2020 la 00:40
Mulți pacienți au fost anunțați că s-au vindecat de COVID-19 și au fost în culmea fericirii. Totul este minunat până când își dau seama că în realitatea nu au scăpat basma curată, ci s-au ales cu alte probleme de sănătate. Simptomele de după vindecare sunt cunoscute ca „sindrom post-COVID”.
- Cu ce probleme de sănătate rămâi
- Cum se manifestă sindromul post-COVID
În România, peste 144.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt declarate vindecate în mod oficial. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple, iar cei mai mulți dintre ei suferă încă de sindromul post-COVID, care poate fi foarte periculos .
Potrivit unui studiu realizat în Italia, citat de doc.ro, din 143 de pacienți cu SARS-CoV-2 externați din spital, cu rezultat negativ la COVID-19, mai mult de 87% au afirmat că au rămas cu cel puțin un simptom care a persistat. Respondenții au între 19 și 84 de ani, iar 53% sunt femei. În timpul spitalizării, 72,7% dintre ei au avut leziuni specifice pneumoniei interstițiale, 15% au avut nevoie de ventilație non-invazivă și 5% de ventilație invazivă.
Simptomele cele mai întâlnite care persistă după vindecare
În urma studiului, s-a constatat că până și cei care avuseseră simptome ușoare rămân cu leziuni de durată la nivelul țesuturilor. Nu doar plămânii sunt afectați, ci și alte organe, precum inima, rinichii, ficatul, creierul.
Printre cele mai comune simptome resimțite de cei vindecați de COVID-19 se numără: oboseala cronică, problemele de respirație, durerile de cap, căderea părului și problemele la nivelul psihicului.
Pentru cei care au fost în stare mai gravă în spital, după teoretica vindecare, oboseala atinge cote maxime. Unii nu mai reușesc să urce scările singuri, alții obosesc după orice activitate fizică.
Majoritatea foștilor pacienți se confruntă și cu probleme de respirație și palpitații. Totodată, apar și durerile de cap și puterea de concentrare scăzută
Pentru pacienții ajunși la o clinică de recuperare germană, căderea abundentă a părului este una dintre urmări.
Psihicul este afectat
Din nefericire nici psihicul nu stă mai bine. Depresia, stresul și anxietatea sunt stări care se declanșează la cei care au avut boala COVID-19.
Odată cu noile probleme de sănătate dobândite, foștii pacienți ajung să aibă nevoie de alte îngrijiri medicale. Din această cauză, în Italia, Marea Britanie, Germania, dar și în alte state europene au început să apară centre de recuperare pentru pacienții cu COVID-19.
„Bolnavii vindecați nu revin la viața lor obișnuită. Ei sunt copleșiți de o stare de sfârșeală, care seamănă cu simptomele sindromului de oboseală cronică. Acest virus nu se compară cu nimic din ceea ce cunoaștem. Nu e doar o simplă afecțiune a plămânilor, ci o boală care afectează multe organe”, a declarat dr. Jochen Muke din cadrul clinicii de recuperare din Germania.
Tratament pentru sindromul post-Covid
Oamenii care suferă de acest sindrom au la dispoziție un plan de tratament care seamănă cu cel de recuperare în urma unui atac de cord: exerciții ușoare de gimnastică, de respirație, plimbări în natură și multă grijă la alimentație.
Cei vindecați de COVID-19 trebuie să fie conștienți că nu sunt imuni la boală pentru totdeauna. Imunitatea durează doar câteva luni, în funcție de nivelul de anticorpi dobândiți.