Telefoanele mobile perturbă zborul unui avion? Află răspunsul la această întrebare chiar de la un pilot!
Publicat pe 14.09.2013 la 14:35 Actualizat pe 14.09.2013 la 14:42
Cine a călătorit cu avionul a fost, de fiecare dată, obligat să își inchidă telefonul, laptop-ul sau ipod-ul în timpul decolării sau aterizării.
Cine a călătorit cu avionul a fost de fiecare dată obligat să își inchidă telefonul, laptop-ul sau ipod-ul în timpul decolării sau aterizării. De-a lungul timpului mulți au spus că aparatele electronicepot interfera cu instrumentele de zbor ale avionului.
Patrick Smith, un pilot de avioane pe curse de pasageri și scriitor, a demontat toate miturile despre zborul cu avionul. Cartea "Cockpit Confidential" abordează subiecte de la telefonul mobil, toaletă, uși și până la turbulențe.
"Vă rugăm să vă inchideți telefoanele mobile"
A existat o controversă cu privire la energia emisă de celuare și care ar putea afecta sistemele electronice din avioane sau chiar in spitale.
Smith scrie ca pasagerii ar trebui sa știe că restricțiile cu privire la computere, iPod-uri sau mobile nu au legatură cu interferențele. Motivul principal este siguranța. Toate aceste device-uri sunt privite ca "bagaje" și orice bagaj neasigurat se poate transforma într-un proiectil care provoacă răni altor pasageri în caz de turbulențe sau căderi în gol.
El a mai precizat ca toate sistemele electronice din avion sunt protejate impotriva interfernetelor, deci convorbirile pe telefonul mobil nu le afecteaza. Pe de altă parte, pilotul este convins ca in timpul unei curse, cel puțin jumatate dintre pasageri nu iși inchid telefoanele, fie din lene, fie din neatenție. "Dacă device-urile ar fi motiv de dezastru, atunci s-ar fi văzut cazuri până acum", mai adaugă Smith.
Dacă se deshid usile?
O alta fobie a unor călători se referă la deschiderea accidentală a ușilor sau a trapelor avionului în timpul zborului. Patrick scrie că acest lucru este imposibil dintr-un motiv cât se poate de simplu: presiunea. "Ușile nu se pot deschide pentru că presiunea cabinei nu va permite acestora să se deplaseze. Imaginați-vă un dop de scurgere ținut pe loc de presiunea din interior".
Se rupe avionul!
Nu există călătorie cu avionul fără să existe zone cu turbulențe. Mulți pasageri se tem atunci când avionul tremură din toate incheieturile. Cu toate acestea avioanele nu se dezmembrează. Ele au fost proiectate să reziste la astfel de condiții. "Nivelul de turbulențe necesar sa disloce un motor sau sa îndoaie o aripă nu este ceva cu care ne vom întâlni chiar intr-o viață de călătorii cu avionul", ne liniștește Patrick Smith.
Sursa: dailymail.co.uk