Teroristul de la "Jean Monnet" aşteptă despăgubiri de la statul român
Publicat pe 20.05.2014 la 23:59 Actualizat pe 21.05.2014 la 00:00
Dragoş Ciupercescu, bărbatul condamnat la 19 ani de închisoare după ce a aruncat o grenadă în faţa liceului Jean Monnet, e deranjat de condiţiile de detenţie.
Dragoş Ciupercescu, bărbatul condamnat la 19 ani de închisoare după ce a aruncat o grenadă în faţa liceului Jean Monnet, e deranjat de condiţiile de detenţie.
Ciupercescu a primit până acum peste 20.000 de euro, după ce a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Înarmat cu decizia CEDO, Ciupercescu speră acum să obţină şi alte daune din partea statului român. Procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti. Motivele invocate de Ciupercescu: condiţiile de detenţie. Concret, teroristul a reclamat igiena precară din penitenciarele Jilava şi Giurgiu dar şi faptul că a stat în celulă cu criminali periculoşi.
A cerut să fie rejudecat
El a depus de asemenea o cerere de revizuire a dosarului în care a fost condamnat pentru terorism în speranţa că ar putea scăpa mai devreme din spatele gratiilor. Pentru Ciupercescu, totul a început în august 2002, când a furat din depozitul de muniţii al UM 01348 Bucureşti şapte grenade de mână defensive, zece focoase şi 144 de cartuşe calibrul 7,65 mm. Trei luni mai târziu, în după-amiaza zilei de 6 noiembrie 2002, teroristul a aruncat una dintre grenadele furate pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet". A rănit cinci elevi şi a declanşat alarma generală în rândul tuturor serviciilor de informaţii din ţară. După alte patru luni, pe 14 martie 2003, Ciupercescu a lovit din nou. O grenadă a fost găsită pe aleile Parcului Cişmigiu. Din fericire, era prinsă în zăpadă şi nu a putut exploda.
Arsenalul ascuns în cimitir
La scurt timp, grenadierul a fost ridicat de poliţişti. A recunoscut tot şi i-a dus pe oamenii legii la locul în care erau ascunse şi restul grenadelor şi muniţiei: mormântul tatălui său, din cimitirul Tudor Vladimirescu. Culmea, mass-media a aflat că teroristul era în atenţia poliţiştilor din august 2002, de când a spart depozitul de muniţie. Mai mult, Serviciul Român de Informaţii l-a identificat ca autorul mai multor ameninţări telefonice şi scrise în legătură cu folosirea unor mijloace explozive.
19 ani de închisoare
Ciupercescu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, rupere de sigilii, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materiilor explozive, tentativă la infracţiunea de omor calificat, tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav, distrugere şi acte de terorism. Pentru toate a primit 19 ani de închisoare.
Citeşte şi După Moni, potopul! Irinel Columbeanu pierde şapte milioane de euro