Tinerii sub 16 ani nu vor mai avea voie pe rețelele de socializare. De când se va implementa noua lege
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 27.11.2024 la 22:09
Actualizat pe 27.11.2024 la 22:10
Australia se pregătește să devină una dintre primele țări care interzic accesul tinerilor sub 16 ani la rețelele sociale, printr-un proiect de lege susținut de premierul Anthony Albanese. Acesta va obliga platformele precum X, TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri de restricție, iar încălcarea reglementărilor va atrage amenzi mari. Proiectul a fost deja aprobat de camera inferioară a Parlamentului și urmează să fie discutat în Senat.
- Tinerii sub 16 ani nu vor mai avea voie pe rețelele de socializare
- De când se va implementa noua lege
Urmează o mare schimbare pentru tinerii din Australia. Camera Reprezentanților a decis ca adolescenții care au mai puțin de 16 ani să nu mai acceseze rețelele de socializare. În caz contrar, amenzile vor fi uriașe.
Tinerii sub 16 ani nu vor mai avea acces la rețelele de socializare
Australia se pregătește să devină una dintre primele națiuni care introduce o lege prin care se va interzice accesul pe rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani. Proiectul de lege, susținut de premierul Anthony Albanese, va obliga platformele precum X, TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a restricționa accesul minorilor. Întreprinderile care nu vor respecta această reglementare riscă amenzi considerabile, de până la 31 de milioane de euro.
Proiectul a fost aprobat miercuri de către deputații australieni, cu un vot de 102 pentru și 13 împotrivă, conform publicației Le Figaro. Legea, care se află într-o fază avansată de dezbatere, impune platformelor să ia măsuri pentru a împiedica accesul celor care nu au împlinit vârsta de 16 ani.
În continuare, proiectul va fi discutat în Senat, iar companiile vor avea la dispoziție un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare conform reglementărilor. Măsura a fost însă criticată de către reprezentanții platformelor, care consideră că implementarea rapidă a legislației poate avea „consecințe neașteptate” și ridică „îngrijorări serioase”.
În alte state există legi asemănătoare
În alte colțuri ale lumii există deja reglementări asemănătoare. De exemplu, în Florida, o lege care va intra în vigoare în luna ianuarie interzice persoanelor sub 14 ani să creeze conturi pe rețelele sociale. Spania a adoptat o legislație similară, dar încă nu a stabilit exact cum vor fi implementate reglementările.
În China, autoritățile au restricționat accesul minorilor la internet începând din 2021, cerându-le acestora să se identifice cu un document oficial. De asemenea, tinerii sub 14 ani au un timp limitat de 40 de minute pe zi pe Douyin (versiunea chineză a TikTok), iar în ceea ce privește jocurile online, timpul petrecut pe platforme este restricționat.