Totul despre cea mai veche și mare minune a lumii creștine! Ce se întâmplă cu Lumina Sfântă? Mărturii ULUITOARE ale martorilor
Publicat pe 11.04.2015 la 23:59 Actualizat pe 11.04.2015 la 23:43
Mulţi consideră minunea ca fiind o faptă, un lucru neobişnuit, ceva ieşit din comun. În Noul Testament, minunile sunt considerate ca fiind nişte semne, venite direct de la Dumnezeu, în urma cărora se testează credinţa oamenilor. Cu toate acestea, creștinismul se bucură, an de an, de zeci de secole, d eo minune cu totul și cu totul aparte.
Mulţi consideră minunea ca fiind o faptă, un lucru neobişnuit, ceva ieşit din comun. În Noul Testament, minunile sunt considerate ca fiind nişte semne, venite direct de la Dumnezeu, în urma cărora se testează credinţa oamenilor. Cu toate acestea, creștinismul se bucură, an de an, de zeci de secole, d eo minune cu totul și cu totul aparte.
Sunt multe minuni care se intâmpla o dată în viaţă, sunt altele care se repetă odată la ceva timp dar doar una singură se întâmplă an de an şi mai exact în noaptea de Înviere. Minunea Luminei Sfinte de la Ierusalim are loc la Biserica Sfântului Mormânt. Mulţi o consideră cea mai veche minune a lumii creştine, a fost documentată consecvent din 1106. Ceremonia este transmisă în direct, în Grecia, Ucraina, Rusia, România, Belarus, Bulgaria, Cipru şi alte ţări cu comunităţi creştin-ortodoxe. Patriarhul Diodor al Ierusalimului, patriarh între anii 1981-2000 a ajuns la Ierusalim in anul 1938, de atunci a participat an de an la ceremonie.
,,Rugăciunea în Sfântul Mormânt este un moment foarte sfânt, într-un loc foarte sfânt. De aici a înviat cu slavă Domnul şi de aici Şi-a răspândit lumina în lume. Îngenunchind în faţa acestui loc unde El a înviat din morţi, suntem aduşi în imediata apropiere a Învierii Sale slăvite. Nu cred că este o întâmplare că Focul Sfânt apare exact pe locul acesta. Hristos vrea să ne reamintească faptul că Învierea Sa este o realitate, nu un mit. După ce au fost stinse toate luminile din biserică, mă înclin şi intru în prima încăpere a mormântului (Capela Îngerului). De acolo îmi găsesc drumul prin întuneric spre camera interioară unde a fost îngropat Hristos. Aici îngenunchez cu frică sfântă în faţa locului unde a zăcut trupul lui Hristos după moarte şi de unde a înviat. Spun anumite rugăciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor şi după aceea aştept. Uneori aştept câteva minute, dar de obicei minunea are loc imediat după ce am spus rugăciunile. Din mijlocul lespezii pe care a fost culcat Iisus se revarsă o lumină nedefinită, care are o tentă albăstruie, dar culoarea poate căpăta multe nuanţe. Nu poate fi descrisă în cuvinte omeneşti. Lumina răsare din piatră ca ceaţa care se ridică deasupra unui lac, lespedea pare a fi acoperită de un nor, dar este lumină. Lumina se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă piatra, alteori luminează tot Mormântul, aşa încât oamenii de afară văd Mormântul plin de lumină. La un moment dat, Lumina se înalţă şi formează o coloană în care focul este de natură diferită, aşa că pot aprinde lumânările mele de la ea. După ce am primit flacăra, ies şi dau Focul întâi patriarhului armean, apoi patriarhului copt şi după aceea tuturor celor prezenţi în biserică”, spune înaltul prelat.
Există români care susţin faptul că au văzut Lumina Sfântă şi au rămas uimiţi. Unul dintre ei, este părintele Victor Barbu de le Episcopia Râmnicului, el a avut ocazia să vadă Lumina în anul 2000. „Venirea Luminii Sfinte este dovada cea mai puternică a faptului că Ortodoxia este singura adevărată, întrucât numai la ortodocşi vine Sfânta Lumină, nici la catolici, nici la armeni, care au altarul acolo, nu se aprinde", a mărturisit părintele.
Deşi când lumea aude cuvântul de "lumină" se gândesc la o lumină obişnuită dar aici este diferit pentru că această Lumină Sfântă arde dar nu frige. Silvia State a văzut Lumina Sfântă în anul 1985, ea declară că nu a mai văzut aşa ceva în viaţa ei.
"Ţin minte că un om s-a urcat pe o schelă pentru a vedea fenomenul, lui i s-a aprins mai repede lumina, care a venit ca un fulger prin cupola bisericii. După câteva clipe, luminile s-au aprins la toată lumea. Înainte de aceasta, patriarhul care a ieşit cu Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului avea o figură luminoasă, ce m-a mirat, că deşi barba îi era lungă şi scânteile de la lumină străbăteau barba nu i s-a întâmplat nimic", a spus Silvia.
Oamenii înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, cu flăclii din Sfânta Lumină, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din mormânturi viaţă dăruindu-le", apoi se citeşte Evanghelia Învierii în faţa Sfântului Mormânt.
Citește și:
Fereşte-te de indigestie la masa de Paşte şi ţine cont de câteva reguli simple!
Delia nu va sta lânga mama ei de Paşte! Unde îşi petrece cântăreaţa sărbătorile