Tradiții de Înălțarea Domnului! Ce să faci joi, 9 iunie, ca să îți meargă bine tot anul
Publicat pe 06.06.2016 la 14:46 Actualizat pe 06.06.2016 la 15:10
În fiecare an, după 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, sărbătorim Înălțarea Domnului. Se spune că Mântuitorul și-a chemat cei doisprezece ucenici pe Muntele Măslinilor pentru a li se arăta pentru ultima dată, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE. În fiecare an, după 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, sărbătorim Înălțarea Domnului. Se spune că Mântuitorul și-a chemat cei doisprezece ucenici pe Muntele Măslinilor pentru a li se arăta pentru ultima dată, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE. Iisus a mâncat alături de ucenici, spunându-le că va sta mereu alături de ei și de cei botezați în religia creștină, chiar dacă misiunea sa pe pământ se apropia de sfărșit.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE. Românii sărbătoresc în fiecare an Înălțarea Domnului, respectând și unele tradiții sau superstiții, cum ar fi:
• Legarea frunzelor de nuc peste brâu în această zi este una benefică, deoarece însuși Mântuitorul le purta în momentul Înălțării la cer. Pe lângă puterea lor tămăduitoare, se spune că frunzele de nuc sunt de fapt limbile de foc (o altă formă pe care o poate lua Sfântul Duh) ce l-au înconjurat pe Iisus.
• Se considera că cerurile sunt deschise de la Paște la Înălțare. Astfel, cei care mor în această perioada nu mai trec prin judecata de apoi, ajungând direct in Rai.
• Tot acum se împart pomeni pentru morți, îndeosebi brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.
• O altă superstiție spune că , pentru a avea o recoltă bogată, trebuie să îți faci semănătorile până de Înălțare.
• În unele părți ale țării , flăcăii și fetele de măritat se duc în pădure pentru a culege frunze de alun. Acestea sunt folosite pentru diverse leacuri sau pentru dragoste.
• Casele și mormintele se împodobesc acum cu frunze de paltin.
• O legendă străveche povestește că, la nașterea lui Iisus, caii din acea iesle au supărat-o pe Fecioara Maria, aceasta blestemandu-i să nu se sature decât la Înălțare, nu de Paști. Astfel, Paștele Cailor avea cu totul altă semnificație, de “mai tarziu”.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI, 9 IUNIE. Ca de obicei, gospodinele sunt cele mai ocupate, deoarece trebuie să facă curăţenie, să gătească şi, în ajun, să anine leuştean la porţi şi ferestre, ca să apere gospodăria de strigoi. Strigoi acum, înainte de Înălţare? Păi aşa credeau oamenii, că, odată cu Domnul, se înalţă la cer şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace şi mereu există pericolul ca unii să rătăcească drumul! De aceea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor duşi, care, ştiu ele din bătrâni, au nevoie de merinde, să nu se întoarcă din cale şi să devină strigoi.
Ce nu ai voie să faci!
Nu trebuie să coși, să speli și să gătești de Înălțarea Domnului.
V.M