Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei! Ce ai voie să faci şi de ce trebuie să te fereşti în "Ziua lupului"
Publicat pe 27.11.2015 la 09:17 Actualizat pe 27.11.2015 la 09:48
Creştinii sărbătoresc în 30 noiembrie ziua Sfântului Andrei, care mai este cunoscută din bătrâni şi sub denumirea de "Ziua lupului" sau "Gadinetul şchiop". În această noapte, lupii se adună, iar Sf. Andrei împarte prada fiecărui lup, pentru iarna care începe.
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE. Creştinii sărbătoresc în 30 noiembrie ziua Sfântului Andrei, care mai este cunoscută din bătrâni şi sub denumirea de "Ziua lupului" sau "Gadinetul şchiop". În această noapte, lupii se adună, iar Sf. Andrei împarte prada fiecărui lup, pentru iarna care începe.
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE. Sărbătorirea Sf. Andrei este una plină de semnificaţii şi superstiţii în credinţa populară românească.
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE.Românii au o tradiţie foarte frumoasă pentru noaptea Sfântului Andrei, care s-a transmis încă de la daci. Se credea că în ziua de 30 noiembrie lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui.
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE.În această zi, nu ai voie să lucrezi în casă, nu se mătură toată ziua, nu se duce gunoiul, nu se piaptănă, nu se face pomană şi nu se dă nimic cu împrumut.
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE.În noaptea Sfântului Andrei, toate animalele vorbesc, dar cine le ascultă ce spun, moare. La miezul nopţii de Sf. Andrei se deschid cerurile, această noapte fiind considerată şi "noaptea strigoilor".
SFÂNTUL ANDREI 30 NOIEMBRIE.Strigoii suflete pedepsite care din cauza unei vieţi nepotrivite sau luată prin violenţa bântuie, şi atunci tot drept apărare se folosea usturoiul, copiilor li se făcea cruciuliţa cu usturoi pe mânuţa, li se făcea de mâncare cu usturoi, cam toate sunt în jurul acestei idei de luptă împotriva magicului negativ.
Fetele care vor să se mărite ascund sub perna un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.
Citeşte şi