Sfântul Ştefan, primul diacon și martir al Biserici! Tradiţii şi obiceiuri
Publicat pe 18.12.2014 la 10:37 Actualizat pe 18.12.2014 la 11:49
Sărbătoare mare pentru creştini! După Naşterea Domnului, în această lună, la data de 27 decembrie, sărbătorim pomenirea Sfântului Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, unul din cei şapte diaconi.
Sărbătoare mare pentru creştini! După Naşterea Domnului, în această lună, la data de 27 decembrie, sărbătorim pomenirea Sfântului Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, unul din cei şapte diaconi.
Sfântul Ștefan, primul diacon și martir al Biserici, este prăznuit pe 27 decembrie, în a treia zi după Nașterea Domnului. Sfântul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră, scrie crestinortodox.ro. Ştefan a fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu, iar furioși, evreii au cerut uciderea lui cu pietre.
Numele este de origine grecească - Stephanos - și înseamnă "coroană", "ghirlandă", "cunună" (cu care erau încununați învingătorii). Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, peste 420.000 de români poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan.
TRADIŢII şi OBICEIURI pentru Sfântul Ştefan
Nu se spală, nu se coase, nu se mătura casa. Este cruce roşie şi zi de rugăciune.
Pentru sporul casei şi pentru sănătate, trebuie să facem fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.
Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele Ştefan.
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, se ung cu miere şi se dăruiesc copiilor săraci, după ce sunt sfinţite în biserică. Acestea amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan.
În această zi este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.
Citeşte şi: