Tu cum tastezi? Semnele care îţi indică dacă vei face Parkinson
Publicat pe 07.04.2015 la 09:10 Actualizat pe 07.04.2015 la 09:30
Cercetătorii de la Universitatea MIT din America au reuşit să depisteze persoanele care aveau un început de Parkinson după modul în care foloseau tastatura, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea MIT din America au reuşit să depisteze persoanele care aveau un început de Parkinson după modul în care foloseau tastatura, potrivit dailymail.co.uk.
Specialiştii au observat că, prin stilul de tastare, pot fi diagnosticate o formă incipientă de Parkinson şi alte câteva afecţiuni neuromotorii. Se pare că modul în care o persoană sănătoasă apasă pe o tastă, timpul în care stă cu mâna pe ea şi modul în care o eliberează este diferit faţă de un bolnav. De altfel, perioada de timp după care ridică mâna de pe o tastă cineva care are Parkinson este mult mai mare.
Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremur și instabilitate posturală.
Ce boli putem face dacă scriem la tastatură
- Boli articulare precum: sinovite (inflamarea lichidului sinovial din articulație), tenosinovite (inflamații ale capsulei sinoviale), epicondilite, bursite, periartrite etc.
- Sindromul de canal carpian: dureri la încheieturi și amorțeli ale ultimelor trei degete în special, precum și încordarea spastica, temporară a acestora;
- Boala de vibrații care se manifestă prin dureri musculare și articulare;
- Afecțiuni ale coloanei vertebrale și a mușchilor paravertebrali, spre exemplu spondiloză cervicală și durerile de spate, umeri sau gât;
- Afecțiuni ale stomacului: cercetătorii au scos la iveală faptul că bacteriile prezente pe tastatură mai ales la persoanele care obișnuiesc să mănânce la birou sunt mai numeroase decât cele prezente pe colacul WC-ului.
Din păcate toate aceste bacterii pot ajunge în stomac și intestine când mâncăm, astfel apăr afecțiuni digestive, gastrice și intestinale.
Poziția corectă a coloanei, brațelor și capului
Brațele trebuie să fie sprijinite până la coate pe masă, iar palma care stă pe mouse trebuie să fie ușor ridicată, să nu atingeți cu închietura masa și să presați pe ea. Scaunul pe care stați trebuie să fie unul cu spătar înalt și care totodată să fie drept ori să respecte curburile coloanei, iar coloana trebuie să fie dreaptă și poziția trunchiului relaxată. Capul nu trebuie aplecat în față.
Curățarea tastaturii, în general, trebuie realizată cel puțin o dată pe an.
A.B.
Foto: Hepta