UE avertizează: folosirea excesivă a internetului poate duce la un colaps mondial. Cui i se solicită limitarea serviciilor
Publicat pe 19.03.2020 la 19:11 Actualizat pe 19.03.2020 la 19:13
Una din cele mai mari temeri în perioada de față a Uniunii Europere este cedarea infrastructurii de internet, foarte solicitată, din cauza pandemiei declarate pe seama coronavirusului.
Una dintre cele mai mari temeri în perioada de față a Uniunii Europere este cedarea infrastructurii de internet, foarte solicitată, din cauza pandemiei declarate pe seama coronavirusului.
Oamenii sunt nevoiți să stea acasă pentru a nu răspândi virusul, astfel că singurul refugiu al lor este navigarea pe internet.
În acest sens, marile platforme Netflix și YouTube au fost rugate să își limiteze serviciile pentru a nu suprasolicita rețeaua de internet a Europei.
"Platformele de streaming au o responsabilitate comună de a asigura buna funcţionare a internetului în timpul crizei”, declară Thierry Breton, comisar european responsabil pentru politici digitale.
Totuși, marile nume ale infrastructurii internetului susțin că poate fi suportată schimbarea majoră a comportamentului online din perioada actuală.
Italia, trafic masiv de internet
În Italia, prima țară care a impus o caratină totală, consumul de date s-a triplat, cu ocazia videoconferințelor din ultima vreme. Astfel, a fost înregistrată o creștere de 75% a traficului de internet, potrivit unei companii mobile din Peninsulă.
Una dintre cererile UE pentru cele două platforme este să limiteze calitatea clip-urilor la cea stardard, în loc de cea high-definition, în vederea responsabilizării consumatorilor de internet pentru datele lor mobile.
„Ne-am concentrat pe eficienţa reţelei pentru mulţi ani şi am pus gratuit serviciul nostru de conexiune deschisă la dispoziţia companiilor de telecomunicaţii. Tehnologia de „streaming adaptabil” a Netflix a ajustat deja rezoluţia video la un nivel optim pentru infrastructură în fiecare piaţă”, a transmis compania Netflix.
Chiar și Mark Zuckerberg a declarat că Facebook a înregistrat o creștere masivă în ceea ce privește utilizarea unor servicii. Aici sunt incluse și utilizarea funcției de apel video, atât pe Messenger, cât și pe WhatsApp.
„Gestionarea situaţiei a fost o provocare. Trebuie să ne asigurăm că ţinem sub control situaţia din punct de vedere al infrastructurii”, a spus Zuckerberg, CEO-ul platformei de socializare.