Ultima dorinţă a Regelui Mihai I!
Publicat pe 05.12.2017 la 13:22 Actualizat pe 05.12.2017 la 14:25
De ani de zile, monarhul încerca să intre în posesia unor proprietăţi care au aparţinut familiei regale.
De ani de zile, monarhul încerca să intre în posesia unor proprietăţi care au aparţinut familiei regale.
Potrivit informaţiilor obţinute de reporterii spynews.ro, ultima solicitare a suveranului către autorităţile române a fost retrocedarea a două terenuri situate în Predeal, cu o suprafaţă de peste 18 hectare, parte a unei unităţi militare în care funcţionează Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”(batalionul a împlinit 76 de ani de existenţă la finalul lunii ianurie şi a participat la toate campaniile celui de-al Doilea Război Mondial). Ministerul Apărării ar fi respins deja cererea de restituire a terenului, pe motiv că nu face parte dintre cele ce i-au fost confiscate de comunişti, ordin ce a fost atacat în instanţă de Mihai I. Acţiunea acestuia a fost înscrisă la Tribunalul Bucureşti şi următorul termen de judecată fusese stabilit la mijlocul lunii aprilie.
Casa Regală a României deţine Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor), retrocedat în 2008, şi Domeniul Regal Săvârşin, retrocedat în 2001. Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat, dar nu se află în proprietatea sa. În plus, Regele Mihai I mai deţine aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal şi zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietăţi care i-au fost retrocedate.
În 1948, toate bunurile Casei Regale a României au fost confiscate şi trecute prin decret în proprietatea statului. Este vorba despre şase castele - Curtea de Argeş, Săvârşin, Bran, Mediaşul Aurit, Peleş şi Măneşti, cinci palate - Palatul "Cetatea de nisip", Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov - , peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de clădiri urbane şi rurale, case de vânătoare şi cabane.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.