Un medic oncolog explică cum să nu faci cancer! Regulile de care trebuie să ții cont s-au viralizat într-un videoclip pe TikTok
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 25.03.2024 la 16:50
Actualizat pe 25.03.2024 la 16:52
Cancerul este o boală grea, iar multe persoane ajung să se confrunte cu ea, sub diverse forme. Pentru a avea cât mai multă grijă de tine, este recomandat să respecți câteva reguli importante care îți pot salva viața. Iată ce trebuie să faci!
- Un medic oncolog explică cum să nu faci cancer!
- Regulile de care trebuie să ții cont s-au viralizat într-un videoclip pe TikTok
Înțelegerea și gestionarea riscului de cancer implică un amestec de factori care pot dăuna vieții tale. Aici se include stilul pe care îi ai de zi cu zi, genetica și factorii de mediu. Deși nu există nicio modalitate garantată de a preveni boala, există anumite strategii pe care le poți adopta pentru a-ți menține sănătatea și a reduce riscul de apariție a cancerului. Un medic oncolog explică câteva reguli de care să ții cont pe viitor.
Sfaturile de care să ții cont
Într-un videoclip pe rețelele de socializare, un medic oncolog a prezentat mai multe reguli pe care să le respecți pentru a te proteja de această boală cruntă.
Adoptă un stil de viață sănătos. Alege să fii activ. Exercițiile regulate pot reduce riscul de cancer, în special al celor de sân și colon.Alimentația sănătoasă este importantă. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Evită fumatul și consumul de alcool. Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori pentru multe tipuri de cancer.
Excesul de greutate sau obezitatea poate crește riscul de cancer, așa că încearcă să menții o greutate sănătoasă prin dietă și exerciții regulate.
Limitează expunererea la radiații ionizante și substanțele chimice toxice poate reduce riscul de cancer.
În măsura în care este posibil, încearcă să minimizezi expunerea la factori de mediu cunoscuți pentru a crește riscul de cancer, cum ar fi fumul de tutun, poluarea aerului și pesticidele.
Îngrijirea sistemului imunitar poate ajuta la prevenirea apariției cancerului. Asigură-te că ai o dietă echilibrată, dormi suficient, reduci stresul și eviți expunerea la infecții.
Mergi la medic regulat
Participarea la programe de screening, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân sau testarea Pap pentru cel de col uterin, poate ajuta la detectarea bolii în stadiile incipiente, când este mai ușor de tratat.
Pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel cervical, vaccinurile pot oferi protecție împotriva anumitor tipuri de infecții care pot agrava boala.
Monitorizarea genetică. Dacă ai istoric familial de cancer, discută cu medicul despre teste genetice și măsuri de prevenție suplimentare care ar putea fi potrivite pentru tine.
CITEȘTE ȘI: Noi informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Nepotul monarhului britanic a rupt tăcerea: "Nu poate continua..."