Vaccin anti-Covid. Ce se știe până acum despre vaccinul care va ajunge în România
Publicat pe 30.10.2020 la 12:40 Actualizat pe 30.10.2020 la 16:11
Apariția unui vaccin anti-Covid în România pare a fi o temă de discuție învăluită în incertitudine. Totuși, ceea ce este sigur este că românii depind de negocierile care se poartă în acest sens la nivel european.
- Ce se știe până acum despre vaccinul care va ajunge în România
- Ce companii farmaceutice vor produce vaciinul la nivel european
Există multe necunoscute în ceea ce privește un viitor vaccin anti-Covid în România, dar iată ce se știe până acum :
Vaccinurile sunt în fază de testare
În acest moment, la nivel european sunt încheiate contracte pentru 800 de milioane de doze cu trei producători, iar fiecare țară va primi un număr de doze proporțional cu populația. Cele trei vaccinuri sunt în faza testare și nici unul dintre ele nu a fost aprobat încă pentru publicul larg.
Pfizer, Moderna şi Curevac sunt producătorii care se află în discuții cu oficialii Comisiei Europeane. Până acum niciuna dintre companiile farmaceutice nu a anunțat când va fi disponibil un vaccin. Prețul și momentul când va fi produs pe scară largă, pentru toți oamenii, sunt de asemenea necunoscute.
Când ar putea ajunge prima tranșă în România
În acest context, ministrul Sănătății Nelu Tătaru este destul de optimist și spune că prima tranșă de 30 de milioane de doze de vaccin ar putea ajunge în România în decembrie sau ianuarie.
Ministrul nu a specificat însă numele companiei producătoare. Deși sunt mai multe vaccinuri în ultima fază de testare, nicio companie nu a spus dacă vreunul dintre ele va fi disponibil pe scară largă până în decembrie.
Vaccinul anti-Covid va fi multidoză
Specialiștii români din domeniul sănătății au explicat că vaccinul anti-Covid va fi multidoză, astfel că nu poate fi vorba de o singură administrare.
„Vaccinarea nu va fi one shot. Aceasta vaccinare e posibil să devină o vaccinare anti gripala şi să aibă periodicitate anuală. Dacă va avea periodicitate anuală va trebuie să avem 25-30 milioane de vaccinări anuale”, Iulian Trandafir, președintele Asociației Distribuitorilor Farmaceutici din România .
Primele doze de vaccin vor fi administrate personalului medical, vârstnicilor şi celor cu comorbidități, acestea fiind categorii cu prioritate, potrivit unui document publicat de Comisia Europeană.
Vaccinarea ar continua cu angajaţii din domenii esenţiale precum învăţământul, transporturile şi agricultura, iar guvernul este cel care va stabili ordinea.
Vaccinul este bun doar 17 zile de la data producerii
Alexandrul Rafila a vorbit despre logistica de care ar fi nevoie după ce un vaccin anti-Covid va fi aprobat și produs. El a menționat că vaccinul trebuie transportat și păstrat în condiții foarte stricte, în condițiile în care de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.
„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.
Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a explicat reprezentantul României la OMS