Vaccinarea anti-coronavirus, în curând disponibilă la medicul de familie. Iată cum se va proceda
Publicat pe 19.04.2021 la 08:31 Actualizat pe 19.04.2021 la 08:31
Vaccinarea anti-coronavirus va fi în foarte scurt timp disponibilă și la medicul de familie, fără a fi necesară o programare la vreun centru special din oraș. La începutul lunii mai se va da startul acestui proiect ce are în vedere imunizarea cât mai rapidă a populației. Cum se va întâmpla acest lucru?
- Vaccinarea, direct la medicul de familie
- Când se va începe campania
- Serul folosit va fi AstraZeneca
Vaccinarea anti-coronavirus va fi curând disponibilă direct în cabinetul medicului de familie. Mai exact, începând cu data de 4 mai, cetățenii vor putea merge direct la cei care îi au în evidență pentru a se imuniza împotriva covid-19.
Potrivit anunțului făcut de autorități, cei care doresct să se vaccinaeze nu vor mai trebui să se programeze pe paltformă și nici nu vor mai alege cu ce ser se vor imuniza, cel folosit fiind cel de la compania AstraZeneca. Tot ceea ce pacienții trebuie să facă este să își anunțe medicul de familie că doresc să fie vaccinați.
De asemeena, reacțiile adverse se vor raporta tot la medicul de familie care a efectuat imunizarea artificială, aceștia primind, ulterior procedurii, o adeverință conform căreia au fost vaccinați. Dozele de vaccin vor fi distribuie cabinetelor de medicină de familie de către Direcțiile de Sănătate Publică.
Vaccinarea la medicul de familie, în curând posibilă
În funcție de câte persoane sunt înscrise la medicul de familie, specialiștii vor comunica cifrele, fiindu-le livrate dozele necesare pentru fiecare cabinet în parte. Tote dozele vor fi ținute în prealabil la frigider, acestea fiind produse de compania farmaceutică AstraZeneca.
Totuși, autoritățile doreau ca serul folosit în cabinetele de medicină de familie să fie cele noi, de la compania Johnson&Johnson, însă Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că abia marți, 20 aprilie, se va trimite avizul pentru folosirea acestui tip de ser la scară mai largă.
Miercuri, peste 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns în România. Momentan, acestea încă sunt stocate în depozite unde au fost puse în locuri special amenjate care dispun de temperatura optimă, până la decizia privind folosirea lor.
Vaccinarea din cabientele medicilor de familie a început deja în județul Timiș, în cadrul unui proiect-pilot care a avut ca scop asigurarea că acest lucru este posibil. În campanie s-au înscris 50 de medici din oraș, primind, inițial, 5.000 de doze de vaccin.
Citește și: