Vești bune pentru românii din străinătate! Se pot înregistra online pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
Publicat pe 01.04.2024 la 19:40 Actualizat pe 01.04.2024 la 19:40
Vești bune pentru românii din străinătate! Cetățenii din România, care în prezent se află în diaspora, se pot înregistra online pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Aceștia pot accesa un site începând cu data de 1 aprilie 2024. Iată ce a transmis Ministerul Afacerilor Externe!
- Românii din străinătate au parte de vești bune
- Aceștia se pot înregistra online pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
Potrivit stiridiaspora.ro, românii din străinătate se pot înregistra online pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Cetățenii din România, care în prezent sunt în diaspora, vor putea vota.
Românii din străinătate au parte de vești bune! Se pot înregistra online pentru alegeri
Românii din diaspora, care doresc să-și exprime votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, au acum posibilitatea de a se înregistra online, începând de luni, 1 aprilie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că alegătorii pot utiliza portalul www.votstrainatate.ro pentru înregistrare, care include secțiuni distincte pentru alegerile prezidențiale și pentru cele parlamentare.
AEP a precizat că pentru cei care optează pentru votul prin corespondență trebuie completat un formular online pe care trebuie să-l însoțească cu o copie scanată sau fotografie a actului de identitate și a documentului care atestă dreptul de ședere în străinătate. Lista documentelor acceptate este specificată într-un ordin al Ministerului Afacerilor Externe.
Cum trebuie să procedeze românii care vor să voteze la o secție de votare din străinătate
Cei care doresc să voteze la o secție de votare din străinătate trebuie să completeze, de asemenea, un formular online și să îl însoțească cu copia actului de identitate. Există posibilitatea de a solicita înființarea unei secții de votare într-o anumită localitate sau grup de localități, cu condiția ca minim 100 de cetățeni să facă această cerere.
După înregistrare, alegătorii vor primi un e-mail de verificare, iar procedura de soluționare a cererilor va fi realizată de către AEP într-un termen de 5 sau 10 zile lucrătoare, în funcție de modalitatea de vot aleasă.
Întrebări și sesizări legate de procesul de înregistrare pot fi adresate la adresa de e-mail [email protected].
Potrivit autorităților, cadrul legal în vigoare permite votul prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale și parlamentare, iar această opțiune este acum mai accesibilă ca niciodată pentru românii din străinătate.