Veşti proaste pentru şoferi! Consumul de alcoolul la volan se va pedepsi cu închisoarea

Statul ţine morţiş să-i ţină ani grei la închisoare pe şoferii care conduc băuţi. Deputaţii au elaborat din nou un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic, în scopul descurajării conducerii sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.

Concret, acest act normativ prevede:

1. Dublarea pedepsei cu închisoarea ce va fi cuprinsă între 5 ani şi 10 ani dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor şi chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani dacă aceste persoane efectuează transport public de persoane sau transport de substanţe periculoase.


2. Perioade mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool şi stupefiante cuprinse:

a. între 5 ani şi 10 ani, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor.

b. între 6 luni şi 1 an, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de până la  0,80 g/l alcool pur în sânge.

3. Majorarea duratei de suspendare a permisului pentru consumul de alcool şi stupefiante atunci când se repetă aceeaşi faptă într-un interval de 5 ani de la restituirea permisului cu:

a. 10 ani -  dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 g/l alcool în sânge sau sub efectele stupefiantelor.
b. 1 an, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie de alcool de până la  0,80 g/l alcool pur în sânge.

4. Totodată, acest act normativ prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse. 

Semnatarii iniţiativei legislative sunt deputaţii: Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi, Cătălin-Daniel Fenechiu.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro