Cum va fi viața după ce vaccinul împotriva Covid-19 va ajunge pe piață. Ce spun experții
Publicat pe 17.08.2020 la 19:39 Actualizat pe 17.08.2020 la 19:50
Vestea scoaterii pe piață a unui vaccin care ar putea trata coronavirusul îi bucură pe mulți, însă cum va arăta viața noastră, după ce acesta va fi dat spre folisința populației? Experții au păreri împărțite.
- Cum se va schimba viața noastră după apariția unui vaccin contra coronavirusului?
- Experții sunt de părere că existența unui remediu nu ne va readuce la normal stilul de viață
Pandemia de coronavirus a schimbat viețile tuturor, de la adunările din societate cu care eram obișnuiți, până la activitățile zilnice din viața noastră. Singura speranță a umanității este descoperirea unui vaccin care ar putea trata maladia ce a răpit, înainte de vreme, milioane de vieți.
Din păcate, experții sunt de părere că nimic din viața noastră, așa cum o știam, nu va mai fi la fel, chiar și cu existența unui remediu pentru virusul Covid-19.
Cum va fi viața după ce vaccinul anti-coronavirus va ajunge pe piață
Specialiștii se așteaptă ca și după un an de acum înainte, umanitatea să se resimtă după această pandemie, multe dintre popoare să devină purtătoare constante de mască de protecție, dar și tot mai multe persoane să devină vulnerabile în fața coronavirusului.
Viteza cu care specialiștii lucrează la prelucrarea unui vaccin miraculos este una foarte mare, însă se crede că nota personală va pune amprenta mult prea mult pe noile descoperiri din domeniu, astfel că mai mulți profeșioniști infecționiști se tem de creșterea limitărilor în ceea ce privește eficacitatea reală a vaccinurilor.
Și deși se știe că reușita la nivel maxim a unui vaccin anti-gripal este înte 40-60%, există certitudinea că tot mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, chiar dacă există un remediu.
„Vaccinul antigripal împiedică mulți oameni să se îmbolnăvească grav și de boala care circulă în comunitate, dar știm în continuare că un număr mare de oameni se vor îmbolnăvi”, a spus Aparna Kumar, profesor și cercetător asistent la Universitatea Thomas Jefferson.
De ce se tem oamenii de știință
O altă temere a oamenilor de știință se referă la viteza de distribuție a unui remediu împotriva coronavirusului. Există posibilitatea creării unui vaccin eficace, însă multiplicarea dozelor va fi foarte dificilă, fiind vorba de miliarde de exemplare.
De asemenea, călătoriile de afaceri vor fi limitate în poate aceeași măsură ca și până acum, de când a izbucnit pandemia. Oamenii de știință consideră că întâlnirile de afaceri pot avea loc și în mediul online, pentru a nu facilita transportul de germeni dintr-o comunitate în alta.
Edwin Fisher, profesor de comportament de sănătate la Gillings School of Global Public Health din Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, consideră că adevăratele probleme psihologice se vor resimți abia la șase luni de la încheierea pandemiei, când efectele se vor vedea și mai pregnant decât până acum.
Mai mult, mulți oameni nu vor dori să se vaccineze, iar acest lucru va îngreuna procesul de imunizare în masă pe care specialiștii îl urmăresc. Coronavirusul nu va fi eradicat complet, odată cu apariția unui vaccin eficient, din cauza celor care nu vor dori să și-l administreze, din motive mai mult sau mai puțin întemeiate.
Citește și: Care este cea mai eficientă mască împotriva infecției cu COVID-19