VIDEO / Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter
Publicat pe 13.11.2016 la 19:55 Actualizat pe 13.11.2016 la 20:09
După seismul care a a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter autorităţile neozeelandeze au anunţat că un tsunami a lovit coasta nord-esticaă a Noii Zeelande, iar primele valuri tsunami de peste doi metri au ajuns în Kaikoura, precum şi în capitala Wellington.
După seismul care a a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter autorităţile neozeelandeze au anunţat că un tsunami a lovit coasta nord-esticaă a Noii Zeelande, iar primele valuri tsunami de peste doi metri au ajuns în Kaikoura, precum şi în capitala Wellington.
UPDATE 19:45 – Prim-ministrul din Noua Zeelandă John Key a anunţat oficial că doi oameni şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului violent care a zguduit ţara. El a ordonat să fie trimise elicoptere militare în Kaikoura.
Seismul inţtial a fost urmat de zeci de replici, care au depăsit intensitatea de 6 grade, iar valurile tsunami de până in cinci metriî înăltime au măturat coasta estică a insulelor, potrivit The Guardian.
Se pare ca primele persoane si-au pierdut viata in localitatea Kaikoura, care a fost zguduita de un seism cu magnitudinea de 6,1 grade la doar doua ore dupa seismul initial. Mai multe locuinte si cladiri au fost distruse in localitatea Kaikoura. Intre timp, drumurile din partea superioara a insulei sudice au fost puternic avariate de seism
UPDATE 17:50 – Serviciile de ambulanta anunta ca au fost inregistrate apeluri de la persoane ranite in zone din imediata apropiere a epicentrului seismuluI.
''Incepem sa primim date despre persoanele ranite in zona seismului, inclusiv in Culverden si in Kaikoura. Totusi, la acest moment nu avem mai multe detalii. Pregatim desfasurarea misiunilor de salvare cu ajutorul elicopterelor si echipe suplimentare de paramedici daca situatia o va cere'', a spus Dion Rosario, responsabil cu centralizarea incidentelor in cadrul serviciilor de ambulanta St. John, pentru Radio New Zeeland.
UPDATE 16:50 – Pe coasta de est, inclusiv in insulele Chatham, se pot produce valuri de pana la 3-5 metri, potrivit Ministerului Apprprii Civile şi pentru Situaţii de Urgentţe.
UPDATE 16:40 –"Atentionarea de tsunami vizeaza intrea Noua Zeelanda. Stati departe de plaje. Primele valuri au ajuns deja, dar e posibil sa nu fi fost cele mai mari", a transmis, din nou, Ministerul Apararii Civile si pentru Situatii de Urgente.
UPDATE 16:35 – "A fost cel mai puternic cutremur pe care l-am simtit vreodata", a declarat Emily White, in varsta de 29 de ani, care a adaugat ca a simtit seismul timp de doua minute.
UPDATE 16:33 – Asa cum li s-a cerut, oamenii din Wellington se indreapta catre zone mai inalte.
Un cutremur puternic, cu magnitudinea iniţială de 7,4 grade, a lovit centrul Noii Zeelande imediat dupa miezul nopţii, a anunţat centrul SUA pentru supraveghere geologică.
Cutremur puternic de 7,4 grade! Uite unde s-a produs
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:
1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
D.D.