VIDEO / Imagini din timpul cutremurului de 6,7 grade pe scara Richter din Filipine! 6 oameni au murit, iar alţi 108 au fost răniţi
Publicat pe 11.02.2017 la 11:40 Actualizat pe 11.02.2017 la 11:56
Scene de coşmar în sudul arhipelargului Filipine, unde s-a produs un seism puternic. Potrivit autorităţilor, până în prezent s-au înregistrat şase morţi şi peste 100 de persoane rănite. Este haos, iar foarte mulţi dintre oamenii afectaţi sunt în stare de şoc.
Scene de coşmar în sudul arhipelargului Filipine, unde s-a produs un seism puternic. Potrivit autorităţilor, până în prezent s-au înregistrat şase morţi şi peste 100 de persoane rănite. Este haos, iar foarte mulţi dintre oamenii afectaţi sunt în stare de şoc.
Potrivit Institutului de vulcanologie şi seismologie din Filipine, seismul a avut epicentrul în apropiere de oraşul Surigao şi s-a produs la ora locală 22:03 (14.03 GMT). Iar în urma cutremurului violent, nu a existat vreo ameninţare de tsunami.
În urma cutremurului violent, mai multe zone nu au electricitate şi aeroportul din Manila, capitala Filipinelor, a fost închis, a declarat astăzi guvernatorul provinciei Sol Matugas pentru un post de radio din Manila.
Seismul cu magnitudinea 6,7 a lasat fara energie electrica numeroase cladiri si locuinte si a afectat structurile de rezistenta ale unor stabilimente care s-au prabusit in provincia Surigao del Norte, la 730 de km sud de capitala Manila, potrivit BBC.
Este cel mai puternic seism care lovește această zonă din Filipine de la cel din 1879, care a avut o magnitudine de 6,9, indică Institutul de vulcanologie și seismologie din Filipine.
"Multe drumuri sunt distruse și nu pot fi utilizat, două poduri din regiunea amintită s-au prabusit. Mai multe clădiri, inclusiv un hotel, un centru comercial și un supermarket au fost distruse, pereții acestor stabilimente s-au prăbuşit", a precizat Mînă Marasigan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului național pentru gestionarea riscurilor în situații de dezastre.
Un purtător de cuvânt prezidențial a cerut oamenilor din zonele afectate să fie în stare de alertă pentru că există posibilitatea producerii mai multor unde de șoc.
"Să fim foarte atenți, să cooperăm unii cu alții. Să evităm să folosim structuri care sunt nesigure și instabile", a mai spus acesta, menționând că guvernul filipinez este pregătit să intervină și deja au fost trimise către zonele afectate mai multe transporturi cu ajutoare pentru a fi distribuite.
Cel mai recent puternic cutremur care a lovit această țara a avut magnitudinea 7,1 și a omorât 220 de persoane în centrul Filipinelor, în octombrie 2013.
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:
1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
D.D.