VIDEO / Îngrozitor! Seismul din Nepal a declanşat AVALANŞE pe Everest! Alpiniştii sunt în pericol, inclusiv Alex Găvan

+3 click pentru
galerie

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs în urmă cu câteva ore în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest. Alpinistul român Alex Găvan, care este în zonă, a dezvăluit pe contul său de Twitter că nu a fost rănit. Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi ucise în urma seismului produs.

Specialiştii de la Institutul american de Geofizică au revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial. USGS a anunţat de asemenea că s-au înregistrat replici cu magnitudini de 6,6 şi respectiv 5,1.

În urma seismului, au fost raportate avalanşe pe Muntele Everest, unde sunt extrem de mulţi alpinişti. Mulţi dintre ei au reuşit să se adăpostească. Printre ei se numără şi Alex Găvan.

"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a scris Alex Găvan pe Twitter.

Alex Găvan nu este singurul alpinist român. Se pare că împreună cu el pe crestele munţilor acoperiţi cu zăpadă sunt mai mulţi. Aceştia sunt pe munții Hymalaya, în expediții şi există informaţii potrivit cărora ar fi fost afectați de avalanșele provocate de cutremurul din Nepal.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi ucise în urma seismului înregistrat în această dimineaţă în Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu şi la o adâncime de circa 15 kilometri. De asemenea, mai multe clădiri istorice din Kathmandu s-au prăbuşit şi numeroase drumuri au fost închise, potrivit mediafax.ro.

Corespondentul CNN, care a fost rănit, a relatat că a văzut cinci cadavre la un spital, iar persoane rănite grav erau tratate în exterior. Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN că o clădire istorică din capitală, turnul Dharahara, s-a prăbuşit. Clădirea, înaltă de aproape 63 de metri, era construită în 1832 şi le oferea turiştilor o vedere panoramică asupra văii Kathmandu.

Masni a precizat că acesta pare să fie "cel mai grav cutremur din Nepal după cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 şi s-a produs în apropierea muntelui Everest, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

D.D.

Sursă foto: Hepta, Twitter

Citeşte şi: 

VIDEO / Un cutremur EXTREM de puternic s-a produs în Nepal! Bilanţul dezastrului

Un nou cutremur s-a produs în această dimineaţă în România!

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro