Violența online, pedepsită prin lege. Ce consecințe vor avea amenințarea sau hărțuirea pe rețelele sociale
Publicat pe 06.07.2020 la 15:17 Actualizat pe 06.07.2020 la 15:28
Hărțuirea, amenințarea și discriminarea în mediul online reprezintă probleme grave, care au luat amploare în ultimii ani la noi în țară. Fără o lege care să îi descurajeze pe agresorii din spatele ecranelor, consecințele unor astfel de abuzuri pot fi chiar fatale. Legea violenței online a fost acum adoptată în România, iar pedepsele vor fi aceleași ca în cazul violenței domestice. Persoanele agresate vor puea cere ordin de protecție.
- A fost adoptată Legea violenței cibernetice.
- Agresorii vor fi pedepsiți ca în cazul violenței domestice.
- Victimele au dreptul la ordin de protecție
Încă de la finalul lunii ianuarie a acestui an, Guvernul a avut în vedere un proiect de lege menit să descurajeze violența din mediul online. La începutul lunii iunie, legea a trecut de Camera Deputaților cu vot majoritar, iar vineri a primit și semnătura președinteșeui Klaus Iohannis.
Inițiatorii au urmărit încadrarea violenței cibernetice în legea violenței domestice. Chiar dacă aici nu vorbim despre persoane căsătorite sau aflate într-un parteneriat, asemănarea vine din faptul că, pornind din mediul online se poate ajunge la aceleași consecințe: violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială.
„Astfel, sancționarea contravenientului care a săvârșit acte de violență cibernetică, în situația în care fapta săvârșită nu are caracter penal, se supune regimului sancționator prevăzut de Legea nr. 217/2003, dar și a legislației speciale care prevede protejarea datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată. Din moment ce noțiunea de violență cibernetică este inclusă în noțiunea de violență domestică (va fi, când proiectul devine lege – n.red.) (…) este evident faptul că orice manifestare de violență cibernetică va avea același regim sancționatoriu ca cel prevăzut în cazul violenței domestice.” , este concluzia inițiatorilor propunerii.
Textul de lege include următoarele: „hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima”., potrivit Playtech.
Un lucru extrem de important, care, cu siguranță va veni în sprijinul victimelor violenței online, este că, de acum, vor putea fi protejați de autorități. Persoanele care se simt în pericol, în urma unor abuzuri din mediul virtual, vor putea cere ordin de protecție.