Vrei să fii şofer? Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli!
Publicat pe 10.11.2014 la 15:26 Actualizat pe 11.11.2014 la 13:00
Ai aşteptat să împlineşti 18 ani, iar acum visul tău este la un pas de a deveni realitate? SPYNEWS.ro îţi arată cum să devii din simplu pieton un şofer cu acte în regulă.
Ai aşteptat să împlineşti 18 ani, iar acum visul tău este la un pas de a deveni realitate? SPYNEWS.ro îţi arată cum să devii din simplu pieton un şofer cu acte în regulă.
Pasul 1- Condiţii preliminare:
Pentru a putea obţine permisul de conducere, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai 18 ani împliniţi , pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr. Să urmezi un curs de pregătire teoretică şi practică al unei şcoli de şoferi. Să fii apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care soliciţi examinarea. Să nu fi condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul. Să fii declarat admis în urma susţinerii examenului auto cu poliţia-atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât şi cea practică (traseul) pentru categoria / subcategoria dorită.
Pasul 2 - Alegerea şcolii de şoferi şi instructorului potrivit
Alegerea şcolii de şoferi este un pas important în demersul dumneavoastră de obţinere a permisului de conducere. O listă cu şcolile de şoferi o găseşti şi pe chestionare.auto.ro. Puteţi alege o şcoală de şoferi aproape de casa, de şcoală / facultate sau chiar de serviciu.
Pasul 3 - Înscrierea la şcoala de şoferi
Tot ce trebuie să ai asupra ta sunt banii de prima rată (sau cât cere fiecare şcoală, după caz), buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitate, copie BI/CI, copie ce va rămâne la dosarul dumneavoastră.
Pasul 4 - Testul psihologic
Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de condus) trebuie să treci de testul psihologic. De obicei cam toate şcolile de şoferi au fie un cabinet specializat unde se poate susţine acest test, fie o listă a clinicilor unde te poţi duce să susţii testul. Testul psihologic, în mod obişnuit, constă dintr-un test scris şi o probă practică. Proba scrisă presupune completarea unui formular în care trebuie să găsiţi anumite semne, anumite cifre. Proba practică vă testează reflexele.
Pasul 5 - Testul auto preliminar
Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adică a orelor de condus) elevii înscrişi la o şcoală de şoferi sau la un instructor autorizat trebuie să aibă niste cunoştinţe minime legislative. În acest sens se susţine un test la sediul şcolii de şoferi pentru verificarea cunoştinţelor teoretice. De regulă, se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto - proba pe calculator), din care elevul trebuie să cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). În funcţie de şcoala de şoferi testul va fi susţinut în formatul vechi (adică pe hârtie) sau în formatul nou (pe calculator). Dovada promovării testului cu minim 15 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.
Pasul 6 - Cursuri de pregătire practică
În perioada în care eşti elev al unei şcoli de şoferi trebuie să urmaţi şi cursurile de pregătire teoretică. Cursul de pregătire teoretică are o durată de 30 de ore pentru categoriile A si B, 60 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE. Scopul acestor cursuri îl reprezintă înţelegerea legislaţiei, şi constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea şi explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier şi cu cele care se dau la examenul auto).
Pasul 7 - Efectuarea orelor de condus
Partea cea mai importantă a pregătirii, în vederea susţinerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto. Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 şedinte) elevul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să controleze maşina, să poată merge în condiţii de siguranţă, să faca viraje, parcări, garări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă. Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de condus trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să înveţe noul elev manevrele principale şi componentele maşinii.
Pasul 8 - Întocmirea şi depunerea dosarului
Dosarul pentru examenul auto se întocmeşte pe o perioadă mai lungă de timp, procesul începând odată cu înscrierea la şcoala de soferi. În majoritatea şcolilor de şoferi, personalul acestora se ocupă de o mare parte din actele necesare pentru dosar.
Aveţi mai jos lista completă a actelor necesare:
a. Cerere tip de înscriere la şcoala de şoferi şi Fişa şcolarizare
b. Carnetul de elev al şcolii
c. Avizul psihologic obţinut în urma susţinerii testului psihologic. Vezi Pasul 4
d. Fişa medicală (implicit şi avizul medical).
Anumite şcoli de şoferi (de regulă cele mari) oferă posibilitatea efectuării examenul medical (şcoala înfiinţează un laborator medical la unul din sediile sale, scutind elevii de alergătura aferentă).
e. Cazier judiciar
Se obţine de la secţia de Poliţie de pe raza sectorului unde domiciliaţi. Are o valabilitate de 6 luni.
f. Alte documente necesare:
- copie după actul de identitate
- chitanţă CEC taxa examen auto (de la CECul cei mai apropiat de reşedinţa voastră)
- 2 fotografii tip buletin.
Pasul 9 - Examenul auto
Testul auto (Sala)
Prima probă a examenului auto, constă în susţinerea unei probe teoretice, cunoscută şi sub denumirea de sală. Testul auto constă dintr-un chestionar auto de 26 de întrebări grilă cu varianta multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, două sau trei variante de răspuns). Pentru a promova acest examen trebuie să acumulaţi minim 22 de puncte din cele 26.
Proba practica (Traseul)
Odată promovată proba teoretică, urmează să susţineţi proba practică, adică traseul auto.
Pentru categoria B:
La acesta probă vei fi asistat de un poliţist (care va sta pe locul din dreapta) şi pentru corectitudinea examenului, în spate va sta un alt elev.
Pasul 10 - Ridicarea carnetului auto
Odată ce ai fost declarat admis la examenul auto [ambele probe: şi cea scrisă şi cea practică] poţi merge sa ridici permisul de conducere.
Pentru obţinerea permisului de conducere ai nevoie de următoarele documente:
- Actul de identitate;
- Chitanţa CEC taxa de permis.
Sursp: chestionare.auto.ro
Citeşte şi: