Yummy, delicios! Bunătăţi de Paşte! Cum să faci PASCĂ şi COZONAC
Publicat pe 17.04.2014 la 16:51 Actualizat pe 17.04.2014 la 17:08
Nu există masă de Paşte fără cozonac şi pască, aşa că astăzi îi propunem două retete delicioase! Merită să le încerci! Cu siguranţă, invitaţii tăi se vor linge pe degete!
Nu există masă de Paşte fără cozonac şi pască, aşa că astăzi îi propunem două retete delicioase! Merită să le încerci! Cu siguranţă, invitaţii tăi se vor linge pe degete!
COZONAC
Ingrediente
Pentru aluat:
- cca 500 gr faina
- 150 gr zahar
- 2 galbenusuri
- 150 ml lapte
- 25 gr drojdie proaspata
- 80 gr margarina topita
- coaja de lamaie rasa
- esenta de rom
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 150 gr ciocolata
- cateva bucatele de rahat
- 1 lingura cacao
- 4-5 linguri lapte
- 1 lingura margarina
- esenta de vanilie
Pentru uns:
- 1 galbenus
- 1 lingura zahar
- 1 praf de sare
- 2 linguri lapte
Pentru inceput ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecam zaharul cu drojdia, o lingura cu varf din cantitatea de faina si laptele caldut pana obtinem o pasta omogena. O lasam acoperita timp de 10-15 minute pana incepe sa creasca. Adaugam apoi un praf de sare, galbenusurile, romul, coaja de lamaie,restul de faina si margarina topita si racita si amestecam bine. Aici e partea mai grea, framantatul. Ori framantati la mana timp de cca 30 minute ori faceti ca mine si folositi mixerul cu spirala timp de 15 minute(asta daca va tine mixerul ca eu aproape am ars unul la un aluat).
Dupa ce aluatul devine mai lucios si elastic(va fi inca putin lipicios) se acopera si se pune intr-un loc cald si ferit de curenti, unde il uitati timp de 2 ore.
Intre timp pentru umplutura, ciocolata se topeste cu laptele si margarina, apoi i se adauga cacaua si vanilia.
Luam apoi aluatul si-l impartim in 4 bucati. Fiecare bucata se intinde, nici prea subtire, nici prea groasa si se unge cu crema de ciocolata peste care asezam cubulete mici de rahat. Rulam 2 foi si le impletim, apoi le asezam in tava unsa bine cu ulei si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut cca 1 ora pana aproape au ajuns la marginea tavii.
Ii ungem cu galbenusul batut cu zaharul, sarea si laptele si-i dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade in prima jumatate de ora apoi marim la 200 de grade si mai lasam cam o ora. Eu i-am pus pe treapta de jos dupa prima jumatate de ora ca sa nu se arda la suprafata.
PASCĂ
Aluat
- 200 gr faina alba
- 1/2 lingurita sare
- 80 gr unt
- 1 ou
- 2 linguri smantana grasa
Umplutura
- 700 gr crema de branza
- 150 ml lapte
- 6 lingurite gris
- 120 gr miere
- 100 gr fructe confiate
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 linguri suc de lamaie
- 4 oua
- 200 ml smantana
Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura, punem sarea si untul si incepem sa framantam pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut, smantana si apa treptat pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pentru jumatate de ora.
Trecem repedela umplutura. Punem laptele pe foc si in momentul in care incepe sa fiarba adaugam grisul in ploaie si amestecam bine cu telul. Lasam pe foc pana se ingroasa apoi dam deoparte. Adaugam mierea, apoi ouale pe rand si amestecam bine si repede. Lasam la racit.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade si pregatim o tava de dimensiuni 20-22cm. Ungem tava cu putin ulei atat pe fund cat si pe laterale.
Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 0.3mm. Punem foaia in tava si aranjam bine si pe laterale.
In crema de gris si oua adaugam crema de branza, smantana, fructele confiate (am folosit cantalup) si mixam usor pana la omogenizare. Punem esenta de vanilie si sucul de lamaie si omogenizam din nou.
Turnam crema de branza in tava peste aluat si dam la cuptor pentru aproximativ o ora. O lasam sa se raceasca complet, apoi o putem portiona dupa preferinta.
Pofta buna!
Sursa bucătaras.ro.