Ziua cea mare pentru comunitatea gay din România! "Gheorghe, iei în căsătorie pe Vasile?"
Publicat pe 19.07.2016 la 23:59 Actualizat pe 19.07.2016 la 23:59
Judecătorii Curţii Constituţionale vor discuta astăzi propunerea de revizuire a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniune între o femeie şi un bărbat.
Judecătorii Curţii Constituţionale vor discuta astăzi propunerea de revizuire a Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniune între o femeie şi un bărbat.
Curtea trebuie să verifice dacă această iniţiativă este în spiritul legii şi al acordurilor internaţionale la care România este parte.
Propunerea a stârnit discuţii aprinse pro şi contra. Iniţiativa , depusă la Senat la sfârşitul lunii mai de Coaliţia pentru familie, a fost însoţită de o scrisoare de 300 de metri, semnată pe treptele Parlamentului de mai mulţi voluntari ai Coaliţiei pentru familie. De asemenea, iniţiatorii au ataşat proiectului de revizuire a Constituţiei un camion de documente, printre care şi trei milionane de semnături şi au subliniat că sunt susţinuţi de toate cultele religioase şi de toate etniile din România. "Această iniţiativă nu este împotriva a nimic, este pentru familia tradiţională este alcătuită din bărbat şi femeie, care poate da naştere la copii", a susţinut Alina Toma, membru al comitetului de iniţiativă, întrebată dacă iniţiativa este împotriva parteneriatului civil.
De cealaltă parte a baricadei, zeci de organizaţii neguvernamentale din România şi patru organizaţii internaţionale de drepturile omului au solicitat Curţii Constituţionale a României să respingă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei prin modificarea articolului 48 (1) din Constituţia României. Organizaţiile semnatare consideră iniţiativa ilegală în raport cu textul constituţional şi standardele de drept internaţional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. "Iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţia României dintr-o perspectivă religioasă aparţine Coaliţiei pentru Familie şi urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării", se arată într+un comunicat de presă.
Potrivit articolului 48 din Constituţie, "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, cu condiţia ca aceştia să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.Curtea Constituţională exercită atribuţia de verificare a constituţionalităţii iniţiativelor de revizuire din oficiu.