Ziua de Ignat, obiceiuri și superstiții. Ce trebuie să faci pentru a îți merge bine
Publicat pe 19.12.2021 la 12:03 Actualizat pe 19.12.2021 la 12:03
Ziua de Ignat este sărbătorită în fiecare an pe data de 20 decembrie! Ca orice altă zi importantă a anului, și aceasta vine la pachet cu numeroase obiceiuri și tradiții. Iată ce trebuie să facă românii pentru a le merge bine tot anul care vine, dar și pentru a fi feriți de rele și necazuri!
- Ce este bine să faci pe data de 20 decembrie
- Tradiții și obiceiuri de Ziua de Ignat
Data de 20 decembrie este o zi cu o mare semnificație din vechi strămoși! În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte Ignatul, mai precis ziua în care oamenii taie porcii pentru Crăciun.
Superstiții și obiceiuri de Ziua de Ignat
De ani de zile, pe data de 20 decembrie a fiecărui an, în ziua de Sfântul Ignat, se taie porcul pe care-l mâncăm la masa bogată de Crăciun. Tradițiile și obiceiurile au fost respectate de-a lungul anilor, astfel că generații întregi au respectat cu sfinţenie superstițiile.
Conform vechilor obiceiuri, în această zi sunt interzise alte activități precum spălatul, cusutul sau măturatul casei, toată ziua fiind destinată doar tăierii porcului.
O altă superstiție spune că sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte ca soarele să apară pe cer şi nici nu poate depăşi apusul. Sacrificarea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, asta fiindcă doar lumina, prin puterea ei arzătoare, ține departe spiritele malefice.
Alte tradiții legate de Ziua de Ignat
Potrivit unor tradiții din vechi strămoși, se spune că sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii atunci când se sperie.
De asemenea, o altă tradiție spune că după sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, asta pentri ca totul să meargă bine anul următor.
În anumite zone ale ţării există și obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs de la porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească sănătoşi și să nu întâmpine probleme mari în viață.
Din moși strămoși, credincioșii obilnuiesc să păstreze părul de porc pentru a afuma copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Totodată, cu acesta se afumă și locurile în care sunt ținute animalele, asta pentru a fi ferite de atacurile animalelor sălbatice.
CITEȘTE ȘI: Ignat, 2018! Tradiţii şi superstiţii! Ce este bine să faci în această zi pentru a avea un an 2019 de vis!