GCS anunță noi recomandări privind conduita de prevenție, de Paște. „Nu faceți vizite și nu primiți musafiri”

GCS anunță noi recomandări privind conduita de prevenție, de Paște. „Nu faceți vizite și nu primiți musafiri” © Hepta

Grupul de Comunicare Strategică a publicat noi recomandări pentru cetățeni români, privind conduita de prevenție în perioada Sărbătorilor Pascale. Vorbim despre deplasarea la cumpărături, dar și despre petrecerea propriu-zisă a Paștelui.

Deplasarea la cumpărături

Grupul de Comunicare Strategică le recomandă celor cu vârste de până în 65 de ani să evite pe cât posibil intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. „Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare”.

Cetățeni sunt sfătuiți să își facă o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe. „Mergeți singur la cumpărături dacă este posibil și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!”, precizează GCS. 

Totodată, românilor li se cere să încerce să-i ajute pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii din aceste categorii de risc. „Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei dacă acest lucru este posibil.”

Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături.

Românilor le este recomandat să evite aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe, să păstreze distanța fizică față de alte persoane și să opteze pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.

Unde este posibil, GCS amintește că se poate apela la cumpărăturile online. 

Nu în ultimul rând „este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita” și „purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie”.

Petrecerea sărbătorilor

  • „Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit. 
  • Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.
  • Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.
  • Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare. 
  • Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.
  • Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.”

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro