1 aprilie - Ziua Păcălelilor. De unde a pornit obiceiul și ce tradiții se respectă în România
Ziua Păcălelilor se sărbătorește pe 1 aprilie în mai multe țări. În România, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a ține ghinionul deoparte și a avea prosperitate.
- 1 aprilie - Ziua Păcălelilor
- De unde a pornit obiceiul și ce tradiții se respectă în România
Ziua Păcălelilor se sărbătorește și în România, pe 1 aprilie. Există mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă pentru ca oamenii să fie feriți de ghinion.
Când a început sărbătoarea păcălelilor
Istoricii afirmă că Ziua Păcălelilor ar fi început încă din 1582, momentul în care Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian. În vechiul calendar, anul nou începea odată cu echinocțiul de primăvară, în data de 1 aprilie.
În acest fel, odată cu schimbarea noului an pe data de 1 ianuarie, anumite persoane sărbătoreau în ultima săptămână din martie, până la 1 aprilie. A devenit un obicei să spună că sunt păcăliți de aprilie, făcând mai multe farse și glume pe această temă.
O altă ipoteză susține că sărbătoare ar data încă din timpul Imperiului Roman, când aceștia organizau serbările Hilaria ce erau închinate zeiței Cybele, ce reprezenta natura și frumusețea. În România, ziua păcălelilor a început să fie ținută din secolul al XIX-lea.
Obiceiuri și tradiții în România
De Ziua Păcălelilor, românii respectă câteva tradiții și obiceiuri pentru a se feri de ghinion și a avea prosperitate tot anul. În anumite zone ale țării, dacă un băiat va fi păcălit de o fată, acesta ar trebui să o ia de soție, căci vor avea o căsnicie fericită.
Tradiția mai spune că îndrăgostiții care se căsătoresc pe 1 aprilie vor avea o căsnicie nefericită, iar bărbatul va asculta toată viața de soție. Deși această zi se sărbătorește în toată lumea, în România este se spune că farsele trebuie să aibă loc înainte de ora prânzului.
Tot astăzi, ar cânta și cucul pentru prima dată în an. Bătrânii numesc această zi „ziua păsărilor”, pentru acest motiv.