Alertă medicală în Europa. O nouă boală a făcut mai multe victime
O boală rară face tot mai multe victime la nivel european. Mai multe cazuri de infectări au fost descoperite la granița cu România, iar cinci persoane și-au pierdut viața, din cauza complicațiilor. Cum de manifestă simptomele și la ce trebuie să fim atenți!
- Alertă medicală în Europa
- O nouă boală a făcut mai multe victime
Este alertă medicală în Europa, în urma apariției unei boli care a făcut mai multe victime la granița cu România. Bacteria care duce la problemele medicale poate fi mortală, iar medicii trag un semnal de alarmă.
Boala rară care duce la mortalitate
Alertă medicală în Europa după ce o boală rară face victime chiar la granița cu România, De la finalul anului trecut, răspândirea bolii a fost mai accelerată și au fost raportate cinci cazuri de deces în Ungaria, stat aflat lângă România.
Febra papagalilor, cunoscută și sub numele de psittacoza sau ornitoza, este o boală cauzată de bacteria Chlamydia psittaci. Această bacterie poate fi găsită la păsările sănătoase, în special la papagali, păsări de curte și alte specii de păsări. Oamenii pot contracta febra papagalilor prin inhalarea de praf sau particule contaminate cu secreții de păsări infectate.
În mai multe state din Europa au fost raportate cazuri de psitacoză, iar numărul victimelor crește. Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Ungaria și Țările de Jos sunt afectate de acest virus.
Simptomele febrei papagalilor pot varia de la ușoare la severe și pot include: febra, frisoane, dureri musculare și articulare, dureri de cap, oboseală, tuse, dureri în piept și dificultăți de respirație. Cu toate că ele sunt asemănătoare unei răceli, poate evolua rapid și duce la complicații severe, ce pot cauza moartea.
În cazurile severe, pot apărea pneumonie și alte complicații respiratorii. În unele cazuri, febra papagalilor poate duce la complicații mai grave, cum ar fi inflamația inimii sau inflamația creierului.
Diagnosticul febrei papagalilor se face de obicei pe baza simptomelor pacientului, a istoricului recent de expunere la păsări și a testelor de laborator, cum ar fi analiza sângelui pentru detectarea prezenței bacteriei Chlamydia psittaci.
Tratamentul febrei papagalilor implică de obicei administrarea de antibiotice, cum ar fi tetraciclina sau doxiciclina, timp de aproximativ 10 până la 14 zile. Este important să se administreze tratamentul complet pentru a preveni recurența sau complicațiile.
Cum poți preveni boala
Prevenirea febrei papagalilor implică evitarea expunerii la păsările potențial infectate, igiena bună, inclusiv spălarea mâinilor după manipularea păsărilor și curățarea corespunzătoare a coliviilor și a altor locuri în care păsările sunt ținute. De asemenea, este recomandabil să se evite inhalarea prafului de la excremente de păsări și să se protejeze corect împotriva contaminării.