Alertă mondială! O ciupercă mortală care devorează corpul se răspândește accelerat din cauza încălzirii globale
Publicat pe 26.05.2025 la 16:59 Actualizat pe 26.05.2025 la 16:59
Cele mai multe persoane pun atenția pe viruși sau bacterii periculoase. Cercetătorii au făcut un studiu despre ciupercile patogene care sunt responsabile de moartea a sute de mii de oameni anual, pe întregul glob. Se răspândește rapid și poate crește gradul de mortalitate la pacienții cu imunitate scăzută.
- Alertă mondială!
- O ciupercă mortală care devorează corpul se răspândește accelerat din cauza încălzirii globale
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester atrage atenția asupra unei ciuperci periculoase care ar putea afecta tot mai multe regiuni ale lumii, inclusiv Europa. Este vorba despre Aspergillus, un gen de ciuperci care poate cauza mai multe boli grave, fiind afectate persoanele cu imunitate redusă.
Ciuperca mortală care te mănâncă din interior
Cercetătorii au făcut un făcut un studiu în care au fost analizate ciupercile patogene care sunt responsabile despre dezvoltarea unor afecțiuni, precum aspergiloză, o infecție pulmonară gravă, cu potențial letal, în special pentru persoanele cu imunitate scăzută.
Studiul a analizat comportamentul a trei specii patogene: A. fumigatus, A. flavus și A. niger, ținând cont de schimbările climatice din prezent. Conform simulărilor, creșterea temperaturii globale va favoriza extinderea acestor ciuperci spre nord, în zone precum Europa, America de Nord, Rusia și China. În Australia, se preconizează o creștere a cazurilor, în special în regiunile de coastă, unde climatul cald și umed este ideal pentru dezvoltarea fungilor.
„Comparativ cu virusurile și paraziții, ciupercile sunt puțin studiate, însă hărțile noastre arată că patogenii fungici vor avea un impact global major în viitor,” a declarat Norman van Rijn, coautor al studiului și cercetător în domeniul schimbărilor climatice și bolilor infecțioase.
Aspergillus se răspândește prin alergenii prezenți în aer, în sol, praf sau materie organică în descompunere. Dacă sistemul imunitar nu poate elimina acești spori, aceștia se dezvoltă în interiorul organismului și pot distruge țesuturile din interior spre exterior.
Persoanele cele mai expuse sunt cele care suferă de boli cronice respiratorii (astm, BPOC, fibroză chistică), pacienții oncologici, cei care au suferit transplanturi, gripe severe sau Covid-19.
Impactul global este uriaș
Impactul global este alarmant: anual se estimează 6,5 milioane de infecții fungice invazive, dintre care 2,1 milioane sunt cazuri de aspergiloză invazivă, cu o mortalitate de peste 85%. Alte 1,84 milioane de persoane dezvoltă aspergiloză pulmonară cronică, cauzând sute de mii de decese.
Organizația Mondială a Sănătății a inclus deja Aspergillus flavus pe lista agenților patogeni critici, din cauza potențialului său de rezistență la tratamentele antifungice. În contextul schimbărilor climatice și al utilizării continue a combustibililor fosili, amenințarea acestor ciuperci este în creștere. Specialiștii subliniază nevoia urgentă de cercetare și monitorizare, pentru a preveni o criză de sănătate publică de proporții.