Când înflorește ambrozia. Perioada alergiilor durează cel puțin 12 săptămâni
Publicat pe 29.06.2022 la 17:13 Actualizat pe 29.06.2022 la 17:13
Strănuți frecvent, ai mâncărimi la nivelul nasului și al ochiilor? Atunci înseamnă, cel mai probabil, că ești alergic la ambrozie. Nu există date oficiale legate de persoanele alergice la această plantă, dar se știe sigur că numărul acestora este în creștere de la un an la altul, pentru că planta se extinde și acoperă zone noi.
- Când înflorește ambrozia
- Perioada alergiilor durează cel puțin 12 săptămâni
Ambrozia este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa.
Când înflorește ambrozia, planta care provoacă alergii foarte neplăcute
Ambrozia este una dintre plantele din cauza cărora tot mai multe persoane au alergii de-a lungul anului, din primavară până toamna târziu. Mai mult, verile caniculare și umede favorizează înmulțirea ambroziei, iar polenul acestei plante persistă în atmosferă foarte mult timp. Polenizarea maximă are loc în lunile august și septembrie. La noi în țară, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane). Crește în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, dar și în grădini și parcuri neîngrijite sau pe șantierele de construcții, în culturile de cereale și de floarea-soarelui.
De ce atât de mulți oameni au alergie la ambrozie
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
- Strănut
- Congestie nazală (nas înfundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritați
- Senzație de mâncărime în gât
Ce poți face ca să previi simptomele alergiei la ambrozie
Dacă știi că ai alergie la ambrozie, cere sfatul medicului pentru a lua medicamentele potrivite. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, ai putea ține cont și de câteva sfaturi:
În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineața. Așadar, evitați expunerea la polen în acest moment al zilei. Pentru a evita expunerea la polen puteți utiliza aparate de aer condiționat cu filtre, să țineți ferestrele închise, și să petreceți cât mai puțin timp în aer liber, în cursul sezonului polinic.
Trebuie să știți și că polenul poate fi adus în casa prin intermediul hainelor, al părului sau poate fi transportat de animalul de companie. Așadar, cum intrați în casă, ar fi bine să vă schimnați de haine.
Cum se poate trata alergia la ambrozie
Tratamentul acestei alergii ar trebui să fie stabilit de medicul alergolog. Acesta poate consta în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Există două tipuri de imunoterapie alergen-specifică (AIT) – subcutanată și sublinguală. AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cat si al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă. Poate fi aplicată atât la adulți, cât și la copii. Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.