Ce înseamnă „modelul suedez" în contextul pandemiei Covid-19. Alexandru Rafila a explicat cum și de ce au functionat aceste măsuri în Suedia
„Modelul suedez”, criticat de majoritatea statelor europene la începutul pandemiei de Covid-19, s-a dovedit a fi foarte eficient. În mod concret, modelul suedez presupune lipsa unor măsuri drastice în lupta cu noul coronavirus. Suedia este singura țară care nu a impus carantină, restricții sau purtarea obligatorie de mască și are cele mai scăzute rate de infectare.
- Ce înseamnă „modelul suedez" în contextul pandemiei Covid-19
- Alexandru Rafila a explicat cum și de ce au funcționat aceste măsuri în Suedia.
Autoritățile suedeze au decis să nu pună în aplicare măsura izolării, bazându-se pe o strategie numită „imunitate colectivă”. Încă de la începutul pandemiei, Suedia a hotărât că nu va închide școlile, restaurantele sau barurile. Cel mai șocant a fost că nu a emis nicio recomandare sau obligație de a folosi măști de protecție.
În timp ce România și alte state europene se confruntă cu o creștere imensă a infectărilor cu COVID-19, Suedia are situația sub control. La sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare din Suedia era de 10 ori mai mică decât în Spania și de 6 ori comparativ cu Franța, unde s-au impus cele măsuri foarte dure anti-COVID.
Succesul ”modelului suedez” se datorează în mare parte cetățenilor, care au respectat recomandările fără să fie obligați de autorități.
Cum a explicat Alexandru Rafilă modelul suedez
Alexandru Rafilă, reprezentantul României la OMS, a vorbit despre ”modelul suedez” și a explicat cum și de ce au funcționat aceste măsuri în Suedia.
„Dacă, inițial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniștit. Să nu înțelegem greșit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populație și le respectă”, a spus Alexandru Rafila.
Oficialul a subliniat că succesul acestui model arată că suedeziiau încredere în autorități.
„Asta, de fapt, arată că, dacă populația are încredere în autorități și colaborează cu autoritățile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reținem noi din modelul suedez”, a mai spus acesta.