Criza alimentară din Anglia i-a făcut pe britanici să „pună ochii” pe legumele din piața Obor: ”La noi nu există”
Marea Britanie suferă după ce a ieșit din Uniunea Europeană. Cetățenii se plâng de raționalizarea legumelor în supermarket-uri și că nu mai găsesc ceea ce își doresc. În aceste momente, Piața Obor a devenit o atracție plină de culoare pentru aceștia.
- Britanicii au început să ducă dorul legumelor din Uniunea Europeană
- Piața Obor a devenit o atracție pentru cetățenii Mării Britanii
De când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, cetățenii au început să aibă probleme din cauza alimentelor pe care nu le mai găsesc la orice pas. Cel mai des este vorba de fructe și legume, o jurnalistă a relatat că mai multe produse se găsesc în Herson, oraș aflat în război, decât în Anglia.
Britanicii nu mai găsesc legume
Brexitul a făcut ca mulți fermieri din Europa să nu-și mai dorească ca marfa lor să ajungă în Marea Britanie din cauza birocrației, a vămilor sau a numeroaselor taxe care se plătesc. O jurnalistă din Anglia a afirmat că mai multe magazine importante au raționalizat legumele precum roșii, salată, ardei sau castraveți.
"În Anglia, Tesco, Asda, Morrisons și Aldi au raționalizat roșiile, salata, ardeii și castraveții. Twitter este plin de imagini cu coșurile de salată goale din supermarketurile din întreaga țară", a scris jurnalista Financial Times, Erica Wagner.
Erica Wagner a venit în București unde a mers în Piața Obor și a relatat experiența ei pe rețelele de socializare. Consideră că locul a devenit unul dintre preferatele ei din întreaga Uniune Europeană, ținând cont că poate să găsească o mulțime de fructe și legume, care nu sunt raționalizate. Vânzătorii i-au explicat că anumite produse vin din România sau de peste graniță, cum ar fi Grecia.
"Mă aflu în Piața Obor, chiar în inima Bucureștiului. Sunt puține lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piață europeană (...) iar Obor s-a adăugat acum pe lista mea de favorite. Cumpăr de la Florian o salată frumoasă, pentru 3 lei, adică aproximativ 50 de cenți, împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu cozi lungi și luxuriante, ridichi roșii, crocante și strălucitoare, pătrunjel și mărar.
Totalul se ridică la 18 lei. La taraba lui, cu grămezi de produse în jur, Florian mă învață să spun '18' în limba română și mă aplaudă atunci când reușesc la a treia încercare. Zâmbește când îi spun 'Mulțumesc!', dar cam asta e tot ce pot face în limba română, deocamdată.
Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că în Anglia nu mai există salată în aceste zile.
El face un gest către produsele din jurul său: toate provin din România, explică el, așa că nu trebuie să vină de departe pentru a ajunge în această piață. El nu vinde roșii sau ardei, însă Dan, un alt comerciant aflat la o tarabă din apropiere, vinde aceste legume: provin din Grecia și din Bulgaria.
Dan recunoaște că roșiile sunt mai scumpe acum. Un motiv este recentul cutremuri devastator din Turcia, țară de proveniență pentru multe dintre tomatele vândute în România”, a scris jurnalista.
Brexitul a provocat criză alimentară în Marea Britanie
Odată cu Brexitul, au apărut mai multe probleme în ceea ce ține de recrutarea de personal sezonier, întârzieri la graniță pentru transportul de mărfuri, creșterea facturilor la energie sau lipsa de ajutor pentru fermieri din partea Guvernului, i-a făcut pe mulți să renunțe. O companie cu o vechime de peste 80 de ani din Marea Britanie a renunțat la activitatea sa din cauza numeroaselor probleme apărute.