Cum poți să pierzi voucherele de energie 2023. Mulți români nu știu de această regulă
Voucherele pentru plata energiei pot fi utilizate începând de astăzi la orice oficiu poștal sau la poștalul care vine la domiciliu. Acestea ar putea fi pierdute dacă adresa de domiciliu a beneficiarului este diferită de cea înscrisă pe card, iar pentru evitarea unei astfel de situații, este nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere.
- Cum poți să pierzi voucherele de energie 2023
- Mulți români nu știu de această regulă
Voucherele de energie pot fi pierdute de români dacă nu vor fi atenți la prevederile implementate de autorități. Începând de luni, 20 februarie se va putea efectua plata energiei cu noile carduri.
Cum pot pierde românii cardurile de energie
Începând cu acest an, românii care au venituri reduse primesc carduri de energie pentru plata facturilor. Acești bani vin din fonduri europene, iar persoanele vulnerabile vor primi 700 de lei de două ori pe an. Totuși, ele se pot pierde dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel înscris pe card și este nevoie de completarea unei declarații.
Pentru a plăti factura la energie este nevoie de mai multe acte. Astfel că în momentul unei plăți, ai nevoie de cardul de energie, primit prin Poșta Română, actul de identitate al beneficiarului sau un document de împuternicire și actul de identitate al acestuia și factura (ea poate fi curentă sau restantă), ori alt document unde să arate plata, precum certificat de validare a datoriei.
Dacă beneficiarul are un alt domiciliu, pentru a evita pierderea cardului de energie, este nevoie de contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație de proprie răspundere că suma de bani de va utilizată pentru ajutorul la domiciliul locuit.
Plata se va efectua la orice unitate a Poștei Române sau la poștașul care ajunge la domiciliu. Se completează plata printr-un mandat poștal către contul furnizorului de energie și se primește dovadă că plata a fost efectuată.
Program prelungit la poștă
Directorul Poștei Române afirmă că românii își pot achita facturile și mai târziu, pentru a evita aglomerarea la ghișee în primele zile. Totodată, s-a promis prelungirea programului și deschiderea oficiilor poștale duminica, pentru a face față clienților.
”Ne facem griji privind eventuale cozi la oficiile poștale. Este singurul lucru pe care nu îl putem controla. Nu știm dacă se trezesc, de exemplu, 200 de beneficiari care toți să vină luni la prânz. Va exista clar coadă acolo. Va fi un lucru neplăcut pe care încercăm să-l evităm. Oamenii să înțeleagă că pot folosi aceste carduri până la sfârșitul lunii iunie și dacă văd că este coadă la oficiul poștal să vină fie mai târziu, fie a doua zi. În funcție de fluxul de clienți, am luat în calcul inclusiv prelungirea programului de lucru atât în timpul săptămânii, cât și sâmbăta și duminica. Nu am vrea să luăm o decizie acum, pentru că încă nu știm cum o să fie luni, marți. Dar, acesta este încă un apel la calm că dacă vedem că e nevoie de mai mult timp, vom aloca mai mult timp”, a spus directorul Poștei Române.