De ce nu trebuie să urezi „Sărbători Fericite” de Paște. Ce mesaj au transmis preoții
Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele și vor merge la slujba de înviere. Preoții recomandă ca urarea de ”Sărbători fericite” să nu fie adresată în această perioadă, fiind recomandat ceva mult mai simplu, ce nu reprezintă un păcat.
- De ce nu trebuie să urezi „Sărbători Fericite” de Paște
- Ce mesaj au transmis preoții
Cei mai mulți români aleg să ureze „Sărbători fericite” în apropierea Sfintelor Paști, dar preoții explică de ce nu ar trebui să mai face acest lucru. De Învierea Mântuitorului, este recomandat să folosim altă exprimare.
De ce nu se urează „Sărbători fericite”
Preasfințitul Ambrozie consideră păcat exprimarea de „Sărbători Fericite” în momentul învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Episcopul Giurgiului a adăugat că mulți creștini s-au împărtășit folosind sângele și trupul Domnului, cu îngăduința de a merge către viața veșnică. Lumina sfântă este cea pe care trebuie să o căutăm, lăsând deoparte plăcerile lumești. Ideal ar fi să spunem ”Hristos a înviat”, în toată perioadă pascală.
„Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”, scrie PS Ambrozie.
Preoții recomandă să fim milostivi
De Sfintele Paști ar trebui să lăsăm deoparte momentele rele, dușmănia, ura sau vorbele grele pe care le-am spus altor persoane. Mai ales în noaptea de Înviere, se recomandă să facem pace cu cei care ne-au greșit și să nu mai fim certați. Fiind o perioadă atât de încărcată emoțional, pacea și liniștea ar trebui să domnească în inima și sufletul fiecărui creștin.
„Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu”, mai scrie Episcopul Giurgiului.
Profesorul universitar Adrian Papahagi a făcut mai multe declarații cu privire la exprimările din perioada Paștelui.
„Nu folosiţi niciodată urarea “Paşte fericit”, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul “Hristos a înviat”, a spus Adrian Papahagi.