Descoperirea pe care Biserica a ascuns-o timp de zeci de ani
Cercetătorii au descoperit un document cu o vechime de peste 1.500 de ani. Aici, stau scrise revelații secrete ale Mântuitorului Iisus Hristos către fratele său, cu privire la viața cerească sau evenimente ce urmează să aibă loc.
- Ce descoperire a ascuns Biserica mai mulți ani
- Documentul se află păstrat în arhivele Universității Oxford
În urmă cu mai mulți ani, specialiștii au descoperit o copie originală scrisă de un creștin unde sunt descrise învățăturile secrete ale lui Iisus Hristos către fratele său, James. Documentul se află în arhivele Universității Oxford și a fost păstrată ascunsă mult timp de către biserică.
Documentul este vechi de peste 1.500 de ani
Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit fragmente din manuscris. El a fost cunoscut sub numele de Prima Apocalipsă a lui James și pierdut printre arhivele Societății de Explorare a Egiptului din Oxford.
Se pare că textul face parte din biblioteca Nag Hammadi, ce este o colecție de 13 cărți gnostice descoperite într-un vas de teracotă în Egiptul de sus, în 1945.
„A spune că am fost încântați odată ce ne-am dat seama ce am găsit este o eufemizare. Nu am bănuit niciodată că fragmentele grecești din Prima Apocalipsă a lui Iacov au supraviețuit din antichitate. Dar acolo erau, chiar în fața noastră”. spunea Geoffrey Smith, profesor asistent de studii religioase la UTA, după ce a fost găsit manuscrisul.
Documentul scris în secolul V sau VI arată revelații secrete pe care le-a făcut Iisus fratelui său despre tărâmul ceresc, precum și despre evenimente ce urmează să aibă loc, inclusiv moartea lui Iacov.
„Textul completează relatarea biblică despre viața și slujirea lui Iisus, permițându-ne accesul la conversațiile care se presupune că au avut loc între Iisus și fratele său, Iacov – învățături secrete care i-au permis lui Iacov să fie un profesor bun după moartea lui Iisus”, a spus profesorul Smith.
Scrierile au fost considerate eretice
Aceste scrieri ce au fost descoperite erau considerate eretice, fiind în afara granițelor canonice stabilite de episcopul Alexandriei, Atanasie. Într-o scrisoare din 367 d. Hr. ce a definit Noul Testament, a fost scris că ”Nimeni nu poate adăuga la ele și nimic nu le poate fi luat”.
Scrisul este unul îngrijit, iar cuvintele sunt separate în silabe, acest manuscris pare să fi fost un model pentru ca profesorul să-și ajute elevii să învețe să scrie și să citească.
„Scribul a împărțit cea mai mare parte a textului în silabe folosind puncte de mijloc. Asemenea diviziuni sunt foarte neobișnuite în manuscrisele antice, dar ele apar frecvent în manuscrisele care au fost folosite în contexte educaționale”, a spus Brent Landau, lector la Departamentul de Studii Religioase a UTA.