Lavinia, angajată la un hotel din Austria, concediată după ce a vorbit limba română. A făcut plângere pentru discriminare
Publicat pe 10.04.2025 la 19:22 Actualizat pe 11.04.2025 la 20:27
Lavinia, o româncă în vârstă de 45 de ani a fost concediată după ce a vorbit în limba română. În timpul pauzei de cafea, a avut o discuție telefonică cu fiica ei și un superior a mustrat-o pentru că a folosit limba natală.
- Lavinia, angajată la un hotel din Austria, concediată că a vorbit limba română
- A făcut plângere pentru discriminare
O româncă stabilită în Austria de mai mulți ani a fost concediată, după ce a vorbit limba natală în timpul pauzei de la serviciu. Lavinia a povestit ce i s-a întâmplat și a afirmat că a făcut plângere autorităților pentru discriminare.
Lavinia a fost concediată după ce a vorbit limba română
Româncă originară din Galați lucra la un hotel din Viena de mai mulți ani. Ea locuiește în Austria de șase ani, după ce a părăsit țara natală. Când se afla într-o pauză a vorbit limba română, moment în care a fost auzită de șefa ei care i-a atras atenția.
Lavinia Gheorghe, în vârstă de 45 de ani, a fost angajată ca menajeră în anul 2021 la un hotel de patru stele din Viena. Ea a povestit prin ce a trecut cu angajatorul ei. În timpul unei pauze de cafea, femeia a vorbit la telefon cu fiica ei în limba română.
„Managera de etaj m-a auzit și a venit direct la mine. Mi-a spus pe un ton dur: 'Aici se vorbește doar germană. Dacă nu vrei, găsește-ți alt loc de muncă'. I-am explicat că era pauza mea, nu eram în interacțiune cu oaspeții. Două zile mai târziu, am fost chemată la resurse umane și anunţată că încetează colaborarea cu mine", a spus Lavinia într-un videoclip pe TikTok.
Românca a depus plângere împotriva hotelului
Lavinia Gheorghe a depus plângere la Arbeiterkammer Camera Muncii din Austria, motivând că a fost discriminată din punct de vedere etnic la locul de muncă. Conform legislației austriece concedierea pe criterii lingvistice sau etnice duce la sancționare.
O organizație non-profit din Viena care sprijină românii în dificultate afirmă că nu este un caz izolat. În ultimii doi ani mai multe persoane au susținut că au fost sancționate sau hărțuite pe criterii etnice.
Deși regulile la locul de muncă sunt stricte cu privire la modul de comunicare, ele nu ar trebui să fie aplicate și în timpul pauzelor.
„Avem cel puțin 12 plângeri înregistrate în ultimii doi ani, în care angajați români susțin că au fost sancționați sau hărţuiți pe criterii etnice. Unele companii impun reguli stricte privind comunicarea la locul de muncă, însă în pauze aceste reguli nu ar trebui să se aplice”, explică Andreea Cotoranu, președintele ONG-ului.
Ancheta efectuată de autorități ar putea dura câteva luni sau ani. Lavinia Gheorghe își dorește doar „o scuză publică și recunoașterea faptului că nu a greșit cu nimic”, nu compensații financiare.