Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Luna iulie a venit cu temperaturi extreme în România. În ultimele zile, în unele zone, temperaturile au depășit chiar și 42 de grade la umbră. Accuweather anunță când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” țara. Mai avem de îndurat 7 zile de chin.
- Când vor cădea primele picături de ploaie în București
- Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Meteorologii au anunțat că și în zilele următoare temperaturile vor urca până la 40 de grade în multe zone ale țării și ar putea depăși chair și 40 °C la umbră. Canicula a făcut și victime. Peste 1.400 de oameni au sunat la numărul unic de urgență după ce li s-a făcut rău, numai în București.
Când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România
Avertizările de caniculă emise de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie acoperă aproape toată țara în această săptămână.
Potrivit prognozei Accuweather, ar urma ca primele picături de ploaie să cadă în Capitală duminică, pe data de 21 iulie. Conform graficului emis de specialiști, sunt șanse de 40% să plouî în Capitală, deși temperaturile vor fi în continuare crescute. Sunt anunțate 34 de grade. Graficul complet poate fi vazut in link.
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis o avertizare cod roșu pentru Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei.
„În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, au mai transmis specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.
Ce se află în spatele vremii extreme din Europa din această vară?
Potrivit cercetării Inverto, în perioada 2021-2023, numărul de fenomene meteorologice extreme din Europa a crescut anual de la 11 442 la 16 956 de evenimente înregistrate.
Aceasta include incidențe de furtuni mari cu grindină, ploi sau ninsori abundente, descărcări electrice dăunătoare, secete cauzate de vremea caldă - și chiar tornade.
Astfel de evenimente sunt distructive și pentru economie și pentru mijloacele de subzistență. În 2023, o singură furtună cu grindină din apropierea orașului Valencia din sud-estul Spaniei a provocat pagube estimate la 40 de milioane EUR.Specialiștii spun că fenomenele climatice El Niño și La Niña sunt parțial de vină pentru vremea din Europa și extremele sale.