Alertă hidrologică în România! Cod galben de viituri în România
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a făcut un anunț important de ultimă oră! Alertă hidrologică în România. Specialiștii au emis o avertizare de cod galben de viituri la noi în țară.
- Cod galben de viituri
- Alertă
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o alertă de cod galben pentru râurile din nordul și vestul țării, valabilă până vineri la prânz.
Cod galben de viituri
Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 72 de ore, instituția a decis implementarea acestui cod de avertizare, indicând zonele cu risc crescut de viituri.
Astfel, începând de mâine, 3 ianuarie, de la ora 9:00, până vineri, la ora 12:00, râurile din bazinele hidrografice Iza, Lăpuș (județul Maramureș) și Tur (județul Satu Mare) vor fi afectate de codul galben.
„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis Cod galben pe râuri din nordul şi vestul ţării, până vineri, la prânz”, precizează instituţia.
Același cod de alertă va fi activ și în intervalul 03.01.2024 ora 15:00 – 05.01.2024 ora 12:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad) și Timiș (județele Caraș Severin și Timiș), conform anunțului INHGA.
„Începând de mâine, 3 ianuarie, de la ora 9:00, până vineri, la ora 12:00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş) şi Tur (judeţul Satu Mare). Totodată, acelaşi cod va fi activ şi în intervalul 03.01.2024 ora 15:00 – 05.01.2024 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad) şi Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)”, arată Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Scurgeri pe versanți, torenți și pârai
Fenomenele vizate includ scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri ale apelor, existând probabilitatea depășirii cotelor de atenție.
„În acest context, recomandăm populaţiei vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii”, precizează INHGA
În acest context, INHGA adresează recomandări populației pentru o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse riscului de inundații.
Autoritățile monitorizează informațiile meteo și hidrologice pentru a preveni și gestiona potențialele situații de urgență generate de fenomenele hidrologice prognozate.